Kelemen Hunor elárulta, hogyan oldják meg a vásárhelyi katolikus iskola ügyét

A jelenlegi tanügyi törvény is lehetővé teszi az iskola újraalapítását.
Hirdetés

Az oktatási miniszter rendeletével indulhat újra a szeptemberi tanévkezdéstől a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium – mondta a Maszol.ro portálnak pénteken Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A politikus arra reagált, hogy Liviu Dragnea PSD-elnök csütörtök este arról beszélt, hogy

találtak egy másik megoldást a marosvásárhelyi iskola megalapítására,

miután az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette az RMDSZ által korábban beterjesztett és a parlament által megszavazott törvényt.

Az RMDSZ elnöke elmondta, az alkotmánybíróság döntését követően az oktatási miniszter jelenlétében egyeztettek a koalíció vezetőivel, és arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenlegi tanügyi törvény is lehetővé teszi az iskola újraalapítását. Tájékoztatása szerint a jogszabálynak egy olyan bekezdése lehet a megoldás kulcsa, mely előírja, hogy ha egy közigazgatási egység önkormányzata az oktatási minisztérium által megállapított határidőig nem fogad el határozatot a település iskolahálózatáról, akkor a

miniszter rendelettel határozhatja meg az iskolahálózatot.

A törvénycikkely arra is kitér, hogy ebben az esetben a miniszter „állami, egyházi és magániskolák létrehozását, megszüntetését, összeolvasztását vagy szétválasztását” is elrendelheti.

Hirdetés

Kelemen Hunor emlékeztetett: ez a kiegészítés tavaly az RMDSZ javaslatára került be a tanügyi törvénybe, nem támadták meg az alkotmánybíróságon, hatályban van.

„Ma Marosvásárhelynek nincs iskolahálózata. Tehát az oktatási miniszter egy rendelettel jóváhagyhatja azt az iskolahálózatot, amelyben szerepel a katolikus gimnázium is” – magyarázta a politikus.

Hirdetés