Tőkés: Doina Cornea elsőként vette észre a román forradalom elárulását

Vissza kellene térni az általa járt útra – írja az EP-képviselő.
Hirdetés

Külön megtisztelésnek tartja Tőkés László, az 1989-es temesvári népfelkelés kirobbantója, hogy a kommunista rezsimmel és a Ceauşescu-diktatúrával szembeni ellenállásban útjai találkoztak a pénteken elhunyt Doina Corneával és hogy „a románok és magyarok összefogása jegyében a forradalmat követően országunk népét együtt képviselhettük Bukarestben”.

Az EP-képviselő a Főtérnek is elküldött részvétnyilatkozatában azt írja: Doina Cornea igen hamar, 1990. janur 23-án távozott a frissen megalakult Nemzeti Megmentési Front Tanácsából, „ mivel rádöbbent, hogy nincs mit keresnie az Iliescu-féle »forradalmárok« között, akiknek legfőbb törekvése a kommunista struktúrák és hatalmi viszonyok, valamint a bukott rezsim embereinek átmentése volt”.

„Ő elsőként vette észre, hogy a temesvári népfölkelés örve alatt a Securitate egy része és a román hadsereg belső hírszerző szolgálatai puccsot hajtottak végre, és elárulták a forradalmat.”

Tőkés szerint Cornea hitével és bátorságával kell visszatérni az általa járt útra és folytatni kell az egykori elkezdett demokratikus rendszerváltozást.

Hirdetés