Böhöm nagy hadmozdulatok lesznek a Fekete-tengeren, és románok irányítják

Azért nyugi, nem háború ez, csak egy izmos nemzetközi NATO-hadgyakorlat.
Hirdetés

A Sea Shield 18 a NATO déli és keleti szárnyán 2018-ban szervezett legnagyobb nemzetközi hadgyakorlat lesz, amelyet a román haditengerészet tervezett, szervez és irányít. A földi, légi és tengeri műveleteket kombináló hadgyakorlat május 4. és 11. között zajlik a Fekete-tengeren, összesen 21 hadihajó, 10 harci repülőgép és egy tengeralattjáró részvételével.

Több mint 2300 amerikai, brit, bolgár, görög, román, spanyol és török katona hajt végre standard légi, tengeralatti és tengeri NATO-hadműveleteket, aszimmetrikus fenyegetések ellen. A forgatókönyv egy fiktív geopolitikai helyzetből indul ki.

MiG 21 Lancer vadászgépek (fotó: roaf.ro)

A román haditengerészet két fregattal, két korvettel, két rakétahordozó hajóval, két aknásznaszáddal, két mobil rakétakilövő egységgel, segédhajókkal és harci búvárokkal vesz részt a hadműveletben. A román légierő a légi fenyegetések elleni hadműveleteket biztosítja két MiG 21 Lancer vadászgéppel. A román szárazföldi haderők első alkalommal vesznek részt egy ilyen jellegű hadgyakorlatban, egy gyalogsági különítménnyel.

A szövetségesek is kitesznek magukért: Törökország egy tengeralattjárót (ami Romániának, ugye, épp nincs), egy fregattot, egy járőrhajót és egy MPA 235 felderítő repülőgépet vet be. Bulgária BGS Bodri korvettekkel száll be a gyakorlatba, az AEÁ egy MPA P 8 Orion felderítő repülőgéppel, Nagy-Britannia három Typhoon repülőgéppel, Görögország pedig vezérkari tisztekkel.

Hirdetés

A HMS Duncan romboló (fotó: flickr.com)

És ezzel még nincs vége a seregszemlének. A NATO Haditengerészeti Parancsnokságát (MARCOM) a kettes számú Haditengerészeti Készenléti Kötelék (SNMG-2) képviseli, amely május 1. és 21. között hajt végre műveleteket a Fekete-tengeren, és amelynek összetétele a következő: a brit HMS Duncan romboló, a bolgár BGS Drazki fregatt, a spanyol SPS Victoria fregatt és a román Ferdinánd király fregatt.

A jelek szerint tehát egész nagy lesz a hadinépek nyüzsgése a konstancai kikötő környékén, illetve a Fekete-fengeren.

Hirdetés