Tízezer egészségügyi alkalmazott tüntet és sztrájkra készül

Sokuk bére csökkent a pótlékok megnyirbálása miatt.
Hirdetés

Odacsapnának a kormánynak a béreik miatt dühös egészségügyi alkalmazottak. Nyitányként csütörtökön a Sanitas egészségügyi szakszervezet mintegy tízezer tagja tüntetett a kormány bukaresti székháza előtt, de sztrájkot is hirdetnek, ha nem teljesítik a követeléseiket.

Az ország minden sarkából a kormánypalota elé összegyűlt, molinókkal és vuvuzelákkal „felfegyverkezett” egészségügyi alkalmazottak a kormány által nemrég bevezetett bérreform, illetve a pótlékok átszabása miatt dühösek. Állításuk szerint ugyanis emiatt volt, akinek több száz, de olyan is, akinek akár 1100, sőt 1500 lejjel is csökkent a fizetése.

Iulian Pope, a Sanitas első alelnöke közölte: már gyűjtik is az aláírásokat a május 7-i figyelmeztető sztrájkhoz, majd azt követően – ha továbbra sem rendeződik az ügye – május 11-ére általános sztrájkot hirdetnek.

Hirdetés

De azért reménykednek, hogy a kormánnyal közösen sikerül megoldást találni.

Leonard Bărăscu, a Sanitas elnöke szerint ha mégis sztrájkra kerül sor, abból a betegek semmit nem éreznek majd, mivel az alkalmazottak egyharmada továbbra is ellátja őket. A másik kétharmad viszont a kórházak előtt áll majd, és várja a kormánytól a megoldást.

Hirdetés