Amerikai altábornagy: Hahó, Románia, építsetek már valami autópályákat!

Mert egy rendes tank nem tud végigmenni az országon. És ezt az amerikai hadsereg európai haderőinek volt parancsnoka mondta.
Hirdetés

Vagyis egy olyan ember, aki nagyon is tisztában van azzal, ami errefelé zajlik. Illetve, a román autópályák ügyében, inkább nem zajlik. Ja, és a korszerű vasúti közlekedés terén sem.

Benjamin Hodges tartalékos altábornagy, az amerikai hadsereg európai haderőinek volt parancsnoka jelenleg az Európai Politikai Elemzések Központjának (CEPA) stratégiai tanulmányi koordinátora. Hodges úr a múlt héten részt vett egy bukaresti rendezvényen, ahol Románia NATO-beli szerepéről volt szó. És ha már ott volt, el is mondta a véleményét.

És persze, arról is beszélt, hogy Romániának vezető szerepe van a fekete-tengeri régióbiztonságának és stabilitásának fenntartásában, és a román hadügyminisztérium is mindent megtesz, hogy jól felszerelje katonáit, de…

Hodges úr is oda lyukadt ki, amitől minden román vezér háta borsódzik. Hahó, Románia, nincs közúti, se vasúti infrastruktúrátok! Legalábbis olyan, amely szó szerint és képletesen megbírná a NATO-hadműveleteket.

Benjamin Hodges tartalékos altábornagy (Fotó: Youtube)

Hirdetés

Hodges úr természetesen diplomatikusabban fogalmazott. „Tényleg szeretném látni, hogy az itteni infrastruktúra fejlődik, mert a hadügyminisztérium minden tőle telhetőt megtesz, hogy a katonák jól felszereltek és képzettek legyenek. (…) Amit most tenni kell, az az infrastruktúra fejlesztése, hogy a NATO idejöhessen.”

Az altábornagy szerint egy krízishelyzet esetén bizony utakra és vasutakra van szükség, hogy a NATO-erők felszereléseket és csapatokat szállíthassanak a helyszínre, vagy éppen onnan haza. És persze, jegyezte meg Hodges úr diplomatikusan, az infrastrukturális fejletlenség nem csak Románia sajátja, de ha már a mioritikus hazáról van szó, adott is egy példát: a tavalyi Saber Guardian hadgyakorlat után a NATO-felszerelések több mint két hónapon keresztül Romániában ragadtak, és alig tudták őket elszállítani. Másik példa: Romániának gyönyörű folyói vannak, ám a rajtuk átívelő hidak egyszerűen nem bírnak meg egy Leopold vagy Abrams tankot.

Hát így állunk. Igény van, arcpirító lecke van, még pénz is van… csak autópálya nincs.

Hirdetés