Iohannis a munkába is biciklivel megy

Hétfőn csak sétabicajozott egyet, és szidta a bukaresti közlekedést, szerdán már sajtó nélkül tekert.
Hirdetés
Ismét nyeregbe pattant Klaus Iohannis államelnök, a héten már legalább másodjára, és betekert a munkahelyére: a Herăstrău parkbeli szolgálati villájából a 6-7 km-re található Cotroceni palotába – fedezték fel és fotózták le a Libertatea bulvárújság munkatársai. 
 
Bulvárlaphoz méltóan ki is derítették, hogy az államfő egy német gyártmányú, 2015-ös Winorán tekert, amely nagyjából 1800 lejbe kerülhet, míg két testőre egy Kilimanjaro és egy Scott márkájú bringán vette közre.
 
Az államfő egyébként nagy kerékpáros, korábban bevallotta, 30 éves koráig mással nem is közlekedett. Nagyszebeni polgármesterként is gyakran azzal ment munkába, és egy laza tekerés nem maradhatott ki a választási kampányfilmjéből sem.
 

Munkahelyén ma Iohannis 

a Román Nemzeti Bank vezetőivel, Mugur Isărescu jegybanki kormányzóval és Florin Georgescu kormányzóhelyettessel találkozott, akik elmagyarázták neki, mitől is szállt el az infláció Romániában: a legnagyobb hatásokat a monetáris politikán kívüli összetevők okozták – fogalmaz nem túl konkrétan az államfői hivatal mai közleménye. A jegybank az árstabilitáson dolgozott, áll még a beszámolóban, vagyis az áremelkedéseket vélhetően a kormány adópolitikájának tudták be.
 
Iohannis némileg megfeddte a kormányt és a jegybankot, hogy ne rivalizáljanak, inkább hatékonyan működjenek együtt, és azt reméli, hogy a következő időszakban egy asztalhoz ülnek a kormány és a bank képviselői, és javítanak a két intézmény közti kommunikáción és együttműködésen.
 
Iohannis hétfőn azt nyilatkozta, hogy megpróbál majd közvetíteni a kormány és a Román Nemzeti Bank között, és a következő napokban tárgyalásra hívja a Cotroceni-palotába mind a kabinet, mind a jegybank képviselőit, abban a reményben, hogy sikerülni fog közös nevezőre jutniuk.
 

Ugyancsak hétfőn pattant először bringára 

nyilvánosan az államfő a Herăstrău park körül, amikor megjegyezte, hogy pokoli a közlekedés a fővárosban. Ezt a bukaresti főpolgármester, Gabriela Firea személyresre vette, és azzal replikázott, hogy ő ezt a problémát csak megörökölte, és Iohannis szóljon nyugodtan, ha el szeretné cserélni a tisztségét az övével.
 

Hirdetés