Civilek kitiltatnák Dragneát az Egyesült Államokból

Egy korrupcióellenes amerikai elnöki határozatra és a vízumszabályzatra hivatkoznak.
Hirdetés

A Románia Kezdeményezés nevű civil szervezet az Egyesült Államok külügyminisztériumához fordult levélben és kérte, hogy az amerikai hatóságok vonják vissza Liviu Dragnea, a PSD és a képviselőház elnökének beutazási vízumát és tiltsák ki az országból.

A civilek arra hivatkoznak, hogy egy 2017. januári amerikai elnöki határozat szerint a közintézményi korrupció ellentétes az Egyesült Államok biztonságpolitikájával és a demokrácia megszilárdítását célzó erőfeszítéseivel. Ezért az amerikai hatóságok megtagadják a belépési jogot azoktól a tisztségviselőktől, akik közpénzt sikkasztottak, befolyásolták az igazságszolgáltatást, beleavatkoztak a választásokba, vagy olyan egyéb tetteket követtek el, amelyek hátrányosan érintik az Egyesült Államok érdekeit.

Márpedig Liviu Dragneára teljes mértékben vonatkozik ez a tiltás, hiszen a PSD elnökét választási csalás miatt elítélték, egyben büntetőjogi eljárás folyik ellene további ügyekben – Romániában és Brazíliában – európai közpénzekkel való trükközés, pénzmosás és hivatali visszaélés miatt. Emellett Dragnea 2017 januárjában offenzívát indított a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége ellen, ez pedig veszélybe sodorja a demokratikus intézményeket és a határon átnyúló korrupció és terrorizmus elleni harcot – indokolja kérését a civil szervezet.

Hirdetés