Nem tudja, miért kellene ellátogatnia Mezőzáhra? Mondjuk az okot!

A Maros megyei falu közelében éppen most virágzik egy növénytani kuriózum.
Hirdetés

De hol is van az a Mezőzáh? Itt:

Amint látható, Kolozsvár és Marosvásárhely felől is megközelíthető (az utak minőségéről nincs hír). Na de miért kellene odamenni éppen mostanában? Hát a Paeonia Tenuifolia miatt. Jó, van neki szép magyar neve is: keleti bazsarózsa. Ez a ritka növény éppen mostanság virágzik. És a következő két hétben tetőzik a színpompás jelenség. Vagyis akár ezen, akár a következő, nagyon hosszú hétvégén is meg lehet csodálni a virágba borulást a Mezőzáh közelében levő botanikai rezervátumban.

És akkor jöjjenek a legek. Az első: Mezőzáh az egyetlen hely Európában, ahol a keleti bazsarózsa ilyen szépen fennmaradt. Legalábbis a hírforrás szerint. Kicsit szétnéztünk, és azt találtuk, hogy a virág Magyarországon is megtalálható, szintén egyetlen helyen, viszont csak az utóbbi években leltek rá.

A mezőzáhi bazsarózsákra vonatkozó első ismert adatok viszont 1846-ból származnak, amikor is egy példány kiállításra került egy bécsi herbáriumban, az erdélyi flórát bemutató gyűjteményben. Mellesleg a növény a jégkorszak után telepedhetett meg Mezőzáh környékén, olyan 10 000 évvel ezelőtt.

A második leg: a mezőzáhi botanikai rezervátum a világ legmagasabb helye, ahol a keleti bazsarózsa megtelepedett. Aki a környéket ismeri, most felhúzhatja a szemöldökét: a vidék nem kimondottan a magaslatairól híres. Azonban úgy tűnik, a keleti bazsarózsa számára a 450 méteres tengerszint feletti magasság is világrekordnak számít.

A Mezőzáhtól öt kilométerre található rezervátumot Alexandru Borza román botanikus alapította, és jelenleg több mint 50 000 növény virágzását lehet megcsodálni április-májusban.

Hirdetés

Az Ugron-kastély

Persze nem csak viruló növényritkaságot lehet Mezőzáhon látni. Ott a Pákey Lajos tervezte, 1912-ben befejezett Ugron-kastély, amely ugyan nem ragyog régi fényében, de azért impozáns látvány. Aztán ott a csinos református templom, a környéken pedig tó is van. Nem is egy.

Hát ezért érdemes ellátogatni mostanság Mezőzáhra.

Hirdetés