Kenőpénz elfogadásával gyanúsítja Sebastian Vlădescu volt pénzügyminisztert a korrupcióellenes ügyészség

Eurómilliókról van szó a DNA szerint.
Hirdetés

Újabb volt miniszter került az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) célkeresztjébe: a korrupcióellenes ügyészség szerdán a bűnvádi eljárás elkezdésének jóváhagyását kérte Sebastian Vlădescu volt pénzügyminiszter ellen.

A korábbi tárcavezetőt, aki 2005 és 2007 között, illetve 2009 decemberétől 2010 októberéig állt a pénzügyminisztérium élén, kétrendbeli vesztegetés elfogadásával gyanúsítják.

A DNA szerint Vlădescu mandátuma idején két ízben is kenőpénzt kapott egy külföldi cégtől, amely a Bukarest-Konstanca vasútvonal felújítási munkálatait végezte.

A volt miniszter és az ügyben gyanúsítottként szereplő többi személy

összesen mintegy húszmillió euró kenőpénzt kapott a cégtől a 2005 és 2014 közötti időszakban

azért, hogy egyrészt azért vessék latba a befolyásukat, hogy az illető céggel kössön a román állam szerződést, és időben fizesse ki a munkálatok ellenértékét, másrészt azért, hogy egy másik vasútvonal-felújítási munka után visszafizessék a cégnek az áfát.

A DNA két szakaszra osztotta az ügyet. A 2005 és 2014 közötti időszakban a külföldi cég illetékesei megegyeztek  Vlădescuval, Mircea-Ionuț Costea volt pénzügyminisztériumi vezetővel és Mihaela Mititeluval, aki közel állt a vasúttársaság vezetőihez, hogy a román vasúttársaság által a Bukarest-Konstanca vasútvonal felújítására kiírt pályázaton elintézik, hogy a céggel kössenek szerződést, és időben fizessék a munkálatokért járó díjat. Cserében a munkálatok értékének 3,5 százalékát kérték.

A kenőpénz fiktív szerződések révén jutott el a címzettekhez.

Hirdetés

A 2008-2008-es időszakban  Vlădescu közel egymillió euró kenőpénzt kapott. Costea 4,5, Mititelu pedig hárommillió euróhoz jutott.

A második szakaszban 2009-ben az előző évi kormányváltás és a gazdasági válság miatt a cég immár az államtól kapott összeg tíz százalékának kifizetését vállalta  Vlădescunak, Constantin Dascălu volt közlekedési minisztériumi államtitkárnak és Cristian Boureanu volt demkrata-liberális párti parlamenti képviselőnek. A volt miniszternek és az államtitkárnak fejenként összesen kétmillió eurót ígértek annak fejében, hogy vessék latba a befolyásukat a Bukarest-Konstanca vasútvonal felújításáért járó összegek időben történő kifizetése érdekében, illetve azért, hogy megkapják a Bukarest-Câmpina vasútvonal felújítási munkálataiért járó pénzt, valamint az elmaradt áfa összegét. Szintén kétmillió eurót ígértek Boureanunak, hogy befolyást gyakoroljon  Vlădescura és a közlekedési tárca illetékeseire a cég érdekében.

Vlădescu az összegből 2011 és 2013 között 65 ezret kapott meg, ezzel egy olyan offshore céget finanszíroztak meg, amelyben ő is érdekelt volt.  Dascălu 1,1, Boureanu pedig 2,2 millió eurót kapott készpénzben, illetve különböző juttatások formájában.

Mint ismeretes, a hatályos törvények értelmében egy volt miniszter ellen csak akkor indulhat bűnvádi eljárás, ha azt az államfő is jóváhagyja, ezért kellett most a DNA-nak Iohannis elnökhöz fordulnia.

Hirdetés