Aszfalt nincs, digitális forradalom van Románia egyik legszegényebb településén

Hamarosan ingyenes vezeték nélküli internetnek örülhetnek a többségében 60 év fölötti lakók, miközben víz-, csatorna- és úthálózat sincs a faluban.
Hirdetés

A 21. századi Románia rögvalóságát jól szemlélteti a Dolj megyei Botoşesti Paia nevű település helyzete, ahol az alapvető kényelmi feltételek nem teljesülnek, de hamarosan ingyenes internetnek örvendhet a falu elöregedett lakossága. A Craiovától 50 kilométerre található, világtól elzárt település csak földúton közelíthető meg: a viszonylag rövid táv megtétele két órába telik. A településen nincs csatornahálózat, vezetékes ivóvíz, de egyetlen négyzetméternyi aszfalt sem.

Az Európai Unió mintegy 10 ezer település számára biztosítja a lehetőséget, hogy bevezethessék a vezeték nélküli (wireless) internetet, erre pályázott sikeresen Botoşesti Paia is. Az ingyenes internet híre nem aratott osztatlan sikert a településen, egyrészt mert a lakosság nagy része 60 év fölötti, akik aligha fogják használni az internetet, másrészt a fiatalabbak is jobban örültek volna az aszfaltozott útnak – derül ki az Adevărul cikkéből.

A lapnak nyilatkozott a polgármester, Ion Moraru is, aki elismerte, nem sokat fejlődött a település az elmúlt tíz esztendőben, amióta betölti ezt a tisztséget, de legalább a fiatalok láthatják az internetnek köszönhetően, hogy milyen a valóság. Azzal védekezett, hogy nem voltak lehetőségei más fejlesztésekre.

Hirdetés