A határon túli magyarok ellen hergel az Index

A kormánypárti kétharmadot tulajdonítja a levélszavazatoknak. Erdélyi portál is átvette.
Hirdetés

Azt írja az Index, hogy a határon túli magyarok szavazataival lett meg a kétharmados többsége a Fidesz-KDNP-nek. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) ugyanis hétfő délután frissítette a feldolgozott szavazatok arányát, 98,96 százalékos feldolgozottság mellett pedig a kormánypártoknak legalább 134 mandátuma lesz az Országgyűlésben.

Ami igaz, csak nem úgy, ahogy az Index beállítja. A Fidesz-KDNP-nek ugyanis már az első részeredményekkel, még a határon túli magyarok szavazatainak feldolgozása előtt (és azok nélkül is) megvolt a kétharmada, amihez minimum 133 mandátum szükséges. A mostani 134 mandátumos eredmény pusztán plusz egy mandátumot jelent, nem a kétharmad friss megszerzését.

Amikor vasárnap éjjel az NVI közzétette az első részeredményeket, a Fidesz-KDNP-nek megvolt a 134 mandátuma, ez később lecsökkent 133-ra, hogy aztán most ismét 134-re emelkedjen.

Meg aztán: a határon túli szavazatoknak nyilván szerepe van a kétharmad megszerzésében, de csak pontosan ugyananyi, mint mondjuk az óbudai, zalai vagy nógrádi szavazatoknak.

Az Index cikkét egyébként a Transindex is átvette. „Most már biztos: a határon túli szavazatokkal meglett a Fidesz kétharmada” – írja a portál, holott a kétharmad mindvégig megvolt.

Hirdetés

Más magyarországi ellenzéki sajtóorgánumok sem mulasztják el a határon túli magyarokat említeni a 134. mandátum kapcsán. „Újabb fideszes mandátum a határon túli szavazatok miatt, biztos a kétharmad” – írja a 24.hu. A HVG írásának címe: „Itt a friss eredmény a határon túli magyaroktól: 95 százalékot ért el a Fidesz, 134 mandátuma lehet”. „A határon túli szavazatokkal a Fidesz elvett egy mandátumot a Jobbiktól” – írja a 444.hu.

Az Országgyűlés összetétele az NVI szerint, 98,96 százalékos feldolgozottságnál:

Hirdetés