Autópálya továbbra sem lesz, de legalább drágábban nem lesz!

Caragiale sajnálhatja, hogy nem most él.
Hirdetés

Kicsit néztünk bambán magunk elé, amikor felfedeztük ezt a hírt és elmerengtünk a létezés és a nemlétezés furcsaságain. Mert egy kicsit megnehezíti a romániai autópálya kérdésének értelmezését vagy egyáltalán a felvetését az, hogy az évek során folyamatosan ígérgetett, de el nem készült több száz kilométernyi sztrádaszakasz megdrágult!!!

A szállításügyi minisztérium ugyanis elkészített egy autópá… jogszabálytervezetet, amely átlagosan 12,5 százalékkal drágább árakat szab az autópályák, alagutak, viaduktok és országutak építésének. Vagyis az iparágban utazó cégek minimum ennyi pénzt kapnak munkájukért. Arra nem tér ki a tervezet, hogy ebből hány százalékot kell visszacsorgatni a pártkasszába.

Ezeket az árakat a szakmai és műszaki tanácsadási és tervezési díjakkal egyetemben legutóbb 2010-ben szabták meg, a drágítást pedig az indokolja a szaktárca szerint, hogy akkor 4,20 lejes euró-árfolyammal számoltak, most azonban 4,55 eurós árfolyam indokolt.

Íme az új árak:

1 km autópálya síkvidéken: 4,28 millió euró (a mostani 3,82 millió euró helyett);
1 km autópálya dombvidéken: 5,6 millió euró (jelenleg: 20,9 millió euró);
1 km autópálya hegyvidéken: 6,74 millió euró (jelenleg: 5,99 millió euró);
1 km országút: 1,4 millió euró (jelenleg: 1,27 millió euró);
1 km alagút: 31,04 millió euró (jelenleg: 27,5 millió euró).

2017-ben egyébként nem kevesebb, mint 15,4 kilométer autópályát vett át a közúti infrastruktúrát kezelő hatóság, ehhez képest idén szinte négyszer többet (!!!), azaz 60 kilométer sztráda megépítését ígérik.

Hirdetés