Minority SafePack: zárul az aláírásgyűjtés, közel az 1,2 millió aláírás

Kedden éjfélig még elláthatja kézjegyével a kisebbségi jogvédelmet célzó kezdeményezést, aki szeretné.
Hirdetés

Kedden éjfélkor lezárul a Minority SafePack nemzeti kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése. Az összegyűlt aláírások száma megközelíti az 1,2 milliót.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) az egyik közösségi portálon közzétett hétfő esti közleményében arra buzdít, hogy még ha sikerült is átlépni az EU által megkövetelt egymilliós küszöböt, az utolsó órákban se álljon le az aláírások gyűjtése.

Az európai őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezete megállapította: több mint 1 millió ember erősítette meg aláírásával, hogy „igazságosabb és egyenlőbb Európát akar” az őshonos közösségek számára.

Hirdetés

„Annak érdekében, hogy minden kellemetlen meglepetést elkerüljünk, kitűztük célunkul az 1 200 000 aláírást. Nem akarjuk a szerencsére bízni! Ha mindannyian hozzájárulunk, tudjuk, hogy sikerülni fog!” – áll az utolsó napra kiadott felhívásban. A szervezet arra buzdított, hogy aki még nem tette meg, a jogaink.eu honlapon írja alá a kezdeményezést, és biztassa erre családtagjait, barátait.

A minority-safepack.eu honlapon közölt adatok szerint kedd délelőtt 1 192 165-nél tartott az aláírásgyűjtés. A rendszerbe 746 762 online aláírás, és 445 403 papíron gyűjtött aláírást vezettek be. A honlapon közölt adatok szerint Magyarországon gyűlt össze a legtöbb aláírás: itt 565 667-en támogatták a kezdeményezést. A támogatók rangsorában Románia következik 291 914, Szlovákia 57 421, Spanyolország 53 452, Bulgária 23 291 aláírással. A felsoroltak mellett Horvátországban, Dániában, Lettországban, Litvániában és Szlovéniában sikerült még meghaladni az EU által megszabott országos küszöböt.
 

Hirdetés