Mozgalmas pártot alapított Dacian Cioloş

Románia Együtt Mozgalom a neve, RO+-nak rövidítik.
Hirdetés
Ahogy decemberben megígérte, pártot szült Dacian Cioloş politikai platformja, a volt technokrata kormány néhány tagja által menedzselt Románia 100 platform. A pártalapító iratokat ma iktatták a bukaresti bíróságon, mondták el ma egy bukaresti pódiumbeszélgetésen.
 
Az új párt neve Mişcarea România Împreună (Románia Együtt Mozgalom), Dacian Cioloş az elnöke, aki elmondta, egyelőre az értékeket határozták meg, majd arra építik a konkrét megoldásokat kínáló politikai programjukat. A pártot a becsületesség és hozzáértés értékeire akarják építeni, ezek mentén pedig átalakítani az országot, de még nem lanszírozzák a pártot, csak majd, ha a bíróság be is jegyzi.
 
Ezért még az sem derült ki, a párt alapvetően jobb- vagy baloldali beállítottságú lesz-e. Manifesztuma alapján a társadalomnak helyes egyensúlyt kell felépítenie a szabadság és az igazságosság között, a pártalapítók pedig a szabadság elsődlegességében hisznek, mert szerintük az a kreativitás, kezdeményezőkészség, fejlődés és felelősség forrása.
 
A párt manifesztuma szerint az ország mély válságban van, 
  • egyrészt politikai válságban: hibrid rezsim felé sodródik, amelyben egyetlen politikai csoport uralja a hatalom összes ágát; 
  • másrészt összefonódó demográfiai-gazdasági válságban: csak háború sújtotta országokból távozik annyi és olyan arányú képzett és aktív népesség, mint Romániából.
Ebből szeretnék kirángatni az országot, konszolidálni a liberális demokráciát, és Romániát vonzóvá tenni a saját fejlődésüket, biztonságukat, méltóságukat fontosnak tartó emberek számára.
 
További részletek a pódiumbeszélgetésről készült videóban, illetve a manifesztumban.
 

Hirdetés