Törvényesítenék az élettársi kapcsolatokat

A Diszkriminációellenes Tanács törvényjavaslattal szállt be a melegházasság-vitába. Meleg pároknak ők se adnának örökbe gyereket.
Hirdetés
Azok a heteroszexuális vagy homoszexuális párok, akik nem tudnak vagy nem akarnak összeházasodni, anyakönyvvezető előtt hivatalosíthatják az élettársi kapcsolatukat – áll abban a törvényjavaslatban, amelyet a Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) küldött el a parlamenti pártoknak és a kormánynak.
 
A Mediafax hírügynökség szemlézte javaslat törvényesítené a konszenzuson alapuló, élettársi kapcsolatokat azonos és különnemű párok esetében is, akik 
 

így szeretnék közös életüket családi életként megszervezni.

A hivatalosan is élettársak a házasságban élőkkel azonos jogokat élveznének a szociális ellátás, társadalom- és egészségbiztosítás terén, a betegjogok terén, de az adózás és a családon belüli erőszak megelőzése és az ellene való küzdelem terén is, illetve ugyanolyan elbírálás alá esnének a családtaggal szemben elkövetett szabálysértés vagy bűncselekmény esetén. 
 
Ugyanúgy vonatkozna rájuk is a szülői jogok és kötelezettségek összessége, amennyiben az élettársi kapcsolat során gyermekük születik, a meleg párok viszont nem fogadhatnának örökbe a tanács tervezete szerint.
 
A máshol házasságot kötött meleg párokat a törvényjavaslat Romániában élettársi kapcsolatban élő párokként ismerné el.
 
Élettársi kapcsolatot az anyakönyvvezető előtt lehetne kötni a területi lakosságnyilvántartó hivatalokban, polgármesteri hivatalokban, illetve azokon a helyeken, amelyeket a területileg illetékes polgármester eleve házasságkötésre már kijelölt.
 
Élettársi kapcsolatot hivatalosan közös megegyezéssel lehet felbontani, de egyoldalúlag is felmondhatja az egyik fél, illetve felbomlik akkor is, ha házasságra lépnek, vagy egyikük halálát bíróság állapítja meg. Közös megegyezés esetén a vagyonelosztás is közös megegyezés tárgya, ellenkező esetben bírósághoz lehet fordulni. Ugyanez érvényes a gyermekelhelyezésre is, ha gyermek született az élettársi kapcsolat során.
 

Ha már Románia jogállam,

akkor kötelessége jogilag is elismerni és jogi védelmet biztosítani az azonos nemű pároknak – nyilatkozta Asztalos Csaba, a Tanács elnöke a Gândul napilapnak. Elmondta, a tervezetet a kérdésben érdekelt civil szervezetekkel, főképp az ACCEPT-tel egyeztette a CNCD, és informális megbeszéléseket tartottak a pártok képviselőivel is.
 
„Tudatában vagyok annak, hogy a társadalom egy része fokozott előítéletekkel viseltetik a szexuális kisebbségekkel szemben, de Románia jogállam, és kötelessége jogi formában elismerni és védeni az azonos nemű párokat, de azoknak a különnemű pároknak is jogi védelmet biztosítani, akik nem kívánnak házasságban élni” – nyilatkozta Asztalos.
 
Kolozsváron tavaly nyáron zajlott az első, a melegek számára egyenlő jogokat követelő felvonulás a Szamos partján.
 
A parlament korábban több hasonló törvénykezdeményezést is elutasított, de a PSD elnöke, Liviu Dragnea hétfőn azt nyilatkozta, támogatná a meleg élettársi kapcsolat törvényesítését, mert „nem tehetünk úgy, mintha ez a szexuális kisebbség nem létezne vagy nem látnánk, hogy létezik”.
 
A kormányzó Szociáldemokrata Párt vezetői ezzel együtt azt is szeretnék, ha most áprilisra írnák ki azt a népszavazást, amelyet a Koalíció a családért szervezet kezdeményezett azért, hogy az alkotmányban szigorítsák a család meghatározását: házas felek helyett csak nő és férfi házasságán alapuló együttélést minősítenék családnak. 
 
Többször is hangsúlyozták, hogy ezzel nem az özvegyek, egyszülős családok, félig kivándorolt családok közpolitikai státusát, támogatásának feltételeit akarják nehezíteni, hanem az alkotmányba akarják betonozni a melegházasság tiltását. A melegházasságot a romániai polgári törvénykönyv egyébként sem ismeri el, Romániában azonos nemű párok nem léphetnek házasságra, és a jogrend a külföldön kötött melegházasságot sem ismeri el.
 
 

Hirdetés