Két román Oscar is magyar kézre került

Szép volt, filmesek!
Hirdetés

Kedden este zajlott a XII. Gopo-gála a bukaresti nemzeti színházban. Három magyar jelöltért is izgulhattunk: a nagyváradi Székely Tamás a legjobb hang kategóriában indult (6,9 a Richter-skálán, rendezte Nae Caranfil), Darvas Ferenc zeneszerző a legjobb eredeti zene kategóriában szállt ringbe (La drum cu tata / Úton, apával, rendezte Anca Miruna Lăzărescu), a legjobb európai film díjáért pedig Enyedi Ildikó rogyásig díjazott vágóhídi szerelmi története, a Testről és lélekről versenyzett.

A legjobb eredeti zene Gopo-díja végül Nae Caranfil, Bogdan Dimitriu és Liviu Mănescu kezébe vándorolt, a 6,9 a Richter-skálán című Caranfil-dolgozatban nyújtott teljesítményért. De azért gratulálunk Darvas Ferencnek.

A legjobb hangért Alekszandr Szimeonov, a nagyváradi Székely Tamás, Florin Tăbăcaru ás Alexandru Dumitru vehette át a díjat, szintén a 6,9 a Richter-skálán című alkotás kapcsán. (Sajnos, a film lemaradt a nagydíjról. Ezt csak azért mondjuk, mert nagyon szeretjük Nae Caranfil mozgóképeit.)

A legjobb európai film a román Oscar-zsűri szerint Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása. Ezen nem csodálkozunk, a berlini Arany Medve és az Oscar-jelöltség után. Pedig nem volt gyenge a mezőny, sőt! A szarvasos film olyan alkotásokkal versenyzett, mint Aki Kaurismäki Ezüst Medve-díjas A remény másik oldala, Christopher Nolan tripla Oscar-díjas Dunkirk, Bruno Dumont Cannes-i nagydíjra jelölt A sors kegyeltjei… meg a többiek, valamint Kirill Szerebrennyikov Cannes-ban díjazott Mártírok című dolgozata.

Hirdetés

A legtöbb Gopo-díjat – köztük a legjobb filmnek, a legjobb rendezésnek, a legjobb forgatókönyvnek és a legjobb férfi főszereplőnek járót is – Daniel Sandu Un pas in urma serafimilor (Egy lépéssel a szeráfok mögött) című alkotása vitte el.

Az összes díjazott filmre és alkotóra vonatkozó adatot megnézheti a Gopo-díjak honlapján.

Hirdetés