Bányavíz ömlött a Lápos folyóba

Miután végigömlött az országúton 400 méter hosszan.
Hirdetés
Vöröses színű bányavíz ömlött a Láposba a Máramaros megyei Erzsébetbánya (Băiuț) közelében – írja a News.ro hírügynökség. A megyei hatóságok szerint a baleset nem járt halpusztulással, a bányavizet a környéken található fémek színezték meg.
 
A Máramaros megyei prefektúra szerint a 112-es sürgősségi hívószámra érkezett riasztás, miszerint erős zaj hallatszott az erzsébetbányai Breiner tárnából, majd bányavíz ömlött ki. Kiszálltak a magyarláposi és a helyi tűzoltók, a környezetőrség szakértői, a megyei vízügy, a CNMPN Remin bányatársaság és a Conversmin képviselői, valamint az erzsébetbányai polgármesteri hivatal munkatársai.
 
A tűzoltók azt igyekeztek elérni a munkagépekkel, hogy a bányavíz nem folyjon be a helyi gazdaságokba, majd igyekeztek megtisztítani azt a megyei utat is, amelyet 400 méter hosszan lepett el a bányavíz.
 
 
Délre már csökkent a bányavíz „hozama”, a közlemény szerint a baleset után nem állapítottak meg halpusztulást a Lápos folyóban. A folyóvízből mintákat vettek, amelyeket majd a környezetvédelmi szakértők vizsgálnak meg. Jelenleg figyelik a Lápost a bányavíz beömlési helyétől addig a pontig, ahol összefolyik a Szamossal, és időközönként újabb mintákat vesznek laborvizsgálatok céljával.
 
Összeült a sürgősségi helyzetek megyei bizottsága, és összehívta a CNMPN Remin és a Conversmin vállalatok képviselőit, hogy különítsenek el anyagi forrásokat a Breiner tárna biztonságossá tételére.
 
 

Hirdetés