Neves székely műgyűjtő hagyatékával gazdagodott a fogarasi vár

Szőcs-Fülöp Károly atyhai származású fogarasi gyűjtő több száz egyedi darabból álló gyűjteménye egyedülálló az országban.
Hirdetés

A műgyűjtő fia, aki szakmáját tekintve restaurátor, apja halálát követően döntött úgy, hogy a fogarasi várnak adományozza a hagyatékot.

Szőcs-Fülöp Károly és fia egész Erdélyt bejárták, és évtizedek alatt gyűjtötték össze a hatalmas szellemi és anyagi értéket képviselő gyűjteményt. Az egyedi darabok a fogarasi vármúzeumban csodálhatók meg.

A múzeum vezetősége érthető örömmel fogadta a több mint egymillió euró értékű hagyatékot, és hangsúlyozta, hogy a múzeum 1923 óta nem kapott ilyen jelentős adományt. A gyűjtemény a múzeum négy helyiségében került kiállításra. A több száz tárgy közt üvegművészeti ritkaságok, festett ionok, kerámia és hagyományos népviseleti darabok vannak, melyeket a gyűjtők erdélyi románoktól, magyaroktól és szászoktól szereztek be.

Hirdetés

A fogarasi múzeum egyik illetékese elmondta, hogy egyes üvegművészeti tárgyak még azokból az időkből származnak, amikor Bethlen Gábor muranói mestereket hívott meg a fogarasi vár ablakszemeinek elkészítésére. A munka három éven át tartott, aztán Porumbákon megalapítottak egy manufaktúrát. Szőcs-Fülöp Károly az 1970-es években vásárolta meg az onnan származó régi darabokat a tömegével kivándorló szászoktól. Ha nem tette volna meg, az értékes darabok elvesztek volna.

 

Fotók: Háromszék, Adevărul.

Hirdetés