Megy a meccs a „szabad dohányzás” jogáért Ausztriában

A parlamenti képviselők füstbe borították a dohánystop-törvényt. Az egészségpártiak petícióznak.
Hirdetés

Mint annyi más uniós tagországban, Ausztriában is van egy dohányzásellenes törvény, amely megtiltja a füstölést a kocsmákban és éttermekben. Az osztrák dohánystop idén májustól lépne érvénybe. Ezáltal Ausztria felzárkózna az úgymond, egészségesebb és civilizáltabb uniós tagállamokhoz (köztük szép hazánkhoz is), ahol igen keményen lecsaptak a dohányzásra.

Igen ám, de a kormányzó konzervatív koalíció és a Szabadság Párt (FPÖ) parlamenti képviselői megszavaztak egy dohánystop-stopot. Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke, aki maga is szenvedélyes dohányos, kijelentette: a dohánystop elleni tiltakozás tulajdonképpen nem más, mint a szabadságjog gyakorlása. Az FPÖ egyébként belefoglalta a dohánystop leállítását a három hónappal ezelőtt kimunkált koalíciós szerződésbe.

A parlament pedig megszavazta a dohánystop-stopot. Most már csak a felsőházi szavazás van hátra, illetve az elnök jóváhagyása, de a jóslatok szerint mindkettő meglesz.

Az egészségpártiak persze felháborodottan tiltakoznak. Több mint 500 000 ember aláírt egy petíciót, amelyben a dohánystop érvénybe léptetését követelik. Ilyen még nem történt Európában, nyilatkozták a petíció szervezői. Egyedi rossz példa. A petíciót április negyedikéig lehet aláírni.

Amíg a csata sorsa eldől, nyugodtan lehet dohányozni Ausztria szórakoztatóipari egységeiben.

Hirdetés