A Kancsendzöngán akar emléktáblát elhelyezni Erőss Zsolt emlékére a nagyváradi Varga Csaba

A váradi hegymászó egyszerre akar csúcsot hódítani és tisztelegni a nagy előd előtt.
Hirdetés

A 8586 méteres Kancsendzöngára indul április elején Varga Csaba nagyváradi hegymászó, és emléktáblát is elhelyez Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek – hangzott el csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Varga Csaba közölte: elsődleges célja, hogy hegymászóhoz méltó emléket állítson Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek, akik 2013-ban mászták meg első magyarként a hegyet, azonban ereszkedés közben eltűntek. Varga Csaba a hegy újbóli megmászásával tiszteleg emlékük előtt, valamint azzal, hogy emléktáblát is elhelyez a Kancsendzönga alaptáborában.

Ez lényegében „Erőss Zsolt és Kiss Péter sírköve lesz” – mondta a Szoljon.hu beszámolója szerint Csák Attila szobrászművész, aki a nemes ügy mellé állva készítette el a bronz képmásokat, amelyeket magyar mészkőlapra applikált. Az emléktáblát a sajtóreggelin leplezték le, így Varga Csaba mellett a szintén jelen lévő idősebb Kiss Péter, Kiss Péter édesapja is láthatta. Erőss Zsolt és Kiss Péter neve alatt a következő szöveg olvasható az emléktáblán: „Számunkra nem tűnhettek el soha, szellemiségetek örökre fennmarad”.

Varga Csaba már sokszor elmondta, hogy Erőss Zsolt személyisége, szuggesztív élménybeszámolói és a belőle áradó intenzitás erősítették meg benne a nyolcezresek iránti szenvedélyt. Erőss Zsolt nyomdokaiba lépve célozta meg többek között a 8051 méter magas Broad Peaket is 2014-ben, amelyet sikeresen meg is mászott.

Klein Dávid hegymászó szintén nyolcezresre indul a tavaszi szezonban. Ő március végén a Sisapangmára készül, hogy első magyarként érhessen fel annak 8027 méteres főcsúcsára. Mint mondta, ő tisztelgésnek szánja a Sisapangma-expedíciót azok előtt az úttörő hegymászók előtt, akik 1987-ben első magyarként éppen ezen a hegyen értek először 8000 méter fölé, a főcsúcsot azonban nem sikerült elérniük.

Hirdetés

Varga Csaba legutóbb tavaly szeptemberben hódított nyolcezres csúcsot: akkor a 8163 méter magas Manaszlut mászta meg. Ezzel ő lett a negyedik magyar állampolgár, aki elérte a Manaszlu csúcsát és a hatodik magyar, aki oxigénpalack nélkül három nyolcezer méternél magasabb hegycsúcson járt.

Varga Csaba a világ 8000 méternél magasabb csúcsai közül 2013-ban a Gasherbrum II, 2014-ben a Broad Peak tetején járt, a Manaszlu volt a harmadik nyolcezrese.

Hirdetés