Román nackósajtó: miért rendez magyar témájú kiállítást a kolozsvári történelmi múzeum?

Sérelmezik, hogy a múzeumigazgató már a második kiállítást szervezi idén Magyarország segítségével. A Centenárium szent évében!
Hirdetés

A nagyromán nacionalista abnormitásban teljesen normálisnak tekinthető, hogy a helyi nackósajtó felkapta a fejét a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum által befogadott újabb magyar kiállításra, melynek címe Nézőpontok – Térhatású fényképek a Nagy Háborúból. A tárlat egyébként március 20-án nyílt meg és május 30-áig látogatható.

A Magyar Nemzeti Múzeum által összeállított és 2014-ben útjára indított kiállítás bejárta Magyarországot, Szlovákiát és Romániába érkezett. A tárlattal kapcsolatos első és legfontosabb nemzetféltő észrevétel az, hogy a plakáton több a magyar nyelvű információ (és nagyobb betűkkel jelenik meg), mint a román. Megjegyezzük, az eltérés minimális, melynek alapján a megjegyzés enyhén szólva vicces.

A továbbiakban a cikk szerzője váratlanul visszafogja magát és tárgyilagosan kimásolja a történelmi múzeum honlapjáról a kiállításra vonatkozó adatokat, röviden bemutatja a sztereofotográfia mibenlétét, technikáját, illetve azt, hogy a múzeumban bemutatott térhatású fényképekhez már nincs szükség sztereoszkópra, csak egyszerű 3D-szemüvegekre, melyeket a múzeum a látogatók rendelkezésére bocsát.

Ezek után a szerző visszatér a saját hangjához és tételezi: Felix Marcu, a kolozsvári történelmi múzeum igazgatója ezzel a tárlattal már visszaeső bűnösnek minősül, ami a centenáriumi évben elkövetett túlzott magyarbarátságot illeti. Hiszen alig telt el pár hónap azóta, hogy a román nackók szerint Marcu nemzeti szentségtörést követett azzal, hogy otthont adott a múzeumban a Coronatus in Regem Hungariae című kiállításnak, amelyet, ugye, szintén az „Erdélyfaló” Magyar Nemzeti Múzeummal közösen rendeztek meg, és szintén a Centenárium évének közvetlen közelében. A habzó szájú nemzetvédő szövegekből ízelítőt adtunk, itt, itt meg itt.

Hirdetés