Halottnak nyilvánították, pedig él

De tovább is van: a „halott” pert indított, hogy elismerjék, él, és elvesztette a pert.
Hirdetés

Az úriember neve Constantin Reliu, 63 éves, és Vaslui megyében él. Vagyis, nem él. Vagyis… na, bonyolult, de igyekszünk tisztázni a rejtélyt.

A férfiút 2016-ban halottnak nyilvánították. Hogy miért? Az történt, hogy Reliu úr még 1992-ben elment Törökországba, dolgozni. Utoljára 1999-ben látogatott haza a családjához. Állítása szerint megszakította a kapcsolatot rokonaival és letelepedett Törökországban. 2013-ban, miután semmiféle életjelet nem kapott férjétől, Reliu felesége a bírósághoz fordult, hogy nyilvánítsák halottnak a férfit. Amit a bíróság 2016-ban meg is tett.

A történet következő fejezete 2018 elején indul: a török hatóságok fülön csípték Reliut, ugyanis lejárt a tartózkodási engedélye. Ki is utasították az országból. A férfi hazajött Romániába, ahol megtudta, hogy halott. 

Reliu elmondta: nincs jövedelemforrása (ezen nem is csodálkozunk a fentiek fényében), nem vállalhat munkát sehol, gyakorlatilag nem csinálhat semmit az országban. Ha egyszer a hivatalos okiratok szerint megboldogult.

Hirdetés

Valamit azért mégis tehetett. Pert indított annak érdekében, hogy a bíróság semmisítse meg korábbi határozatát, miszerint ő nem él. És ha a sztori eddig nem lett volna elég abszurd, akkor most az lesz: Reliu elvesztette a pert. A férfi szerint azért, mert túl későn indította el a pert, körülbelül két évvel azután, hogy halottnak nyilvánították, ezért kérelmét visszautasították, procedurális okokra hivatkozva.

És akkor most mi lesz? A férfi azt mondja, vissza szándékozik menni Törökországba, ahol állítása szerint cége van, de előtte muszáj a hazai bíróságon elintézni az ügyet. Mert, ugye, halottak nem utazgathatnak kedvükre.

Hirdetés