60 millió eurót költöttünk tavaly bringákra

500-800 lejt szánunk egy kerékpárra. A németek ennek átlagosan az öt-hatszorosát.
Hirdetés

Románia lakossága 60 millió euró értékben vásárolt kerékpárt 2017-ben, egy biciklire átlagosan 500 és 800 lej közötti összeget költöttek – derül ki egy online platform által készített piackutatásból, amely szerint a kerékpárgyártás terén Románia a hatodik helyen áll Európában.

A BeKid.ro portál elemzése szerint egy román állampolgár átlagosan 500 lejt ad egy gyermekkerékpárért és 800 lejt egy felnőttbicikliért, míg egy német állampolgár ennek öt-hatszorosát fizeti ugyanezekre. A szakemberek szerint Románia ebből a szempontból az utolsó előtti helyet foglalja el Európában. 

A statisztikák szerint Európában évente 20 millió kerékpárt adnak el, amiből 13 milliót gyártanak a kontinensen. Romániában évi 900 000 kerékpárt gyártanak, ez Európában a hatodik helyet jelenti – derül ki az Európai Kerékpárgyártók Szövetsége által készített tanulmányból.

Romániában az Európában értékesített biciklik 2 százalékát adják el évente, 400 000 egységet, azaz a németországi mennyiség egytizedét. Ami a biciklialkatrészeket illeti, Romániában gyártják az európai összmennyiség 17 százalékát, ami a második helynek felel meg Európában. 

Hirdetés