Szénné égeti Romániát a korrupciós helyzet miatt az EB jelentése

Nem hogy javult volna, de tovább romlott a helyzet.
Hirdetés

Olyan lesújtó jelentést tett közzé az Európai Bizottság a Románia társadalmi és gazdasági helyzetéről szóló országjelentésben az elmúlt évben az igazságszolgáltatást megbolygató kormányzati lépések miatt, hogy a korrupcióellenes ügyészség adja a másikat.

A szerdán délután kiadott dokumentum meglehetős bikkfanyelven, de azért érthetően és egyértelműen leszögezi: Romániában veszélybe került a korrupcióellenes küzdelemben elért fejlődés visszafordíthatatlansága.

„A korrupcióellenes küzdelemre hivatott igazságügyi szervek kiváló és folyamatos eredményeit nagymértékben csökkentették a tavalyi fejlemények. Az igazságügy működését szabályozó törvények jelenleg is zajló reformja kapcsán fennáll a veszély, hogy sérti a bírói és ügyészi függetlenséget, és semmissé teszi az elmúlt tíz évben elért eredményeket.

Ráadásul a korrupcióellenes küzdelemre hivatott igazságügyi intézményekre továbbra is erős nyomás nehezedik”

– visznek be egy gyomrost a bukaresti kormánynak.

De a továbbiakban sem lankadnak, és tovább sorozzák: a korrupció továbbra is minden szinten virágzik, és gátolja a vállalkozások megfelelő működését, az üzleti szféra legnagyobb kihívása ugyanis továbbra is a korrupció, valamint a közszférában megnyilvánuló problémák.

A megkérdezett cégvezetők tavaly is a korrupciót és a nepotizmust tekintették a vállalkozások megfelelő működését hátráltató legfőbb akadálynak, a cégek 85, illetve 82 százaléka jelölte ezt meg fő problémaként, miközben az európai uniós átlag 37, illetve 38 százalék.

Hirdetés

A cégvezetők 86 százaléka szerint

a megvesztegetés és a kapcsolatok kihasználása gyakran a legegyszerűbb módja annak, hogy bizonyos közszolgáltatásokhoz hozzájussanak

ez 10 pontos növekedés 2015-höz képest. Az EU átlaga ebben a tekintetben 60 százalék.

A válaszadók 70 százaléka szerint az üzleti siker legbiztosabb módszere az, ha politikai kapcsolatokkal is rendelkeznek. Ez 22 százalékos növekedés 2015-höz képest. Az uniós átlag ebben a kategóriában 42 százalék.

Hirdetés