Katasztrófákra felkészítő honlapot indított a kormány

A fiipregatit.ro egyelőre csak románul mondja el, mit kell tenni, ha beüt a természeti katasztrófa.
Hirdetés

Beüzemelték a katasztrófahelyzetekre felkészítő, fiipregatit.ro portált – közölte csütörtökön Raed Arafat államtitkár. Az országos katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője csütörtökön Carmen Dan belügyminiszterrel és az Európai Bizottság humanitárius segélynyújtásért és válságkezelésért felelős biztosával, Hrisztosz Sztilianidesszel folytatott megbeszélést a belügyi tárca székhelyén.

„A fiipregatit.ro portálon (…) a lakosság minden olyan információt megtalál, amelyekre katasztrófahelyzetben szüksége lehet. (…) Természetesen továbbra is elsősorban a katasztrófavédelmi felügyelőség feladata, hogy közbelépjen, de fontos, hogy a lakosság felkészüljön az esetleges rendkívüli helyzetekre” – nyilatkozta Arafat.

Az államtitkár szerint a portálon megtalálható azoknak a tárgyaknak, eszközöknek a listája, amelyek mindenki számára kéznél kellene, hogy legyenek katasztrófa esetén. „Ez egyféle útmutató (…), hogy mit kellene tartalmaznia egy túlélőkészletnek vagy túlélőhátizsáknak, ami mindenki otthonában kellene hogy legyen. A lakosság eligazítását szolgálja azelőtt, hogy bármilyen katasztrófa történne” – magyarázta Arafat.

A videós és szöveges útmutatókat összesítő túlélőportál egyelőre csak román nyelven tájékoztat, mit tegyünk ájulás, fagy, vihar, áradás, földrengés, földcsuszamlás, kánikula vagy tűz esetén. Megkérdeztük a működtetőtől, hogy ezek az információk elérhetők lesznek-e magyar nyelven is. Ahogy választ kapunk, közöljük.

Hirdetés