Kosárlabda: negyedszer kupagyőztes a Sepsi SIC, de a VSK megóvja a döntőt

Veszteni vagy számolni nem tudnak Szatmáron?
Hirdetés

Negyedszer hódította el a Sepsi SIC a női kosárlabda Román Kupát, de a Szatmárnémeti VSK megóvja a vasárnap este elvesztett kupadöntőt, mivel vezetői szerint a sepsiszentgyörgyi csapat nem tartotta be a szakszövetség (FRB) idegenlégiósokra vonatkozó szabályzatát.

A román női bajnokságban szereplő csapatok 5 külföldi játékost nevezhetnek egy mérkőzésre, kivéve az európai kupákban indulókat, amelyek hatot, de közülük legfeljebb három lehet Európán kívülin. Ez utóbbi megszorítás a nemzetközi szövetség szabályzatából következik, bár a FRB elég pontatlanul vette át: a versenykiírás úgy fogalmaz, hogy 3 európai és 3 nem európai játékos lehet az adott csapat keretében.

Romániából idén egyedül a szentgyörgyi klub szerepelt nemzetközi sorozatban, a legjobb 24 közé jutva az Európa Kupában, és a szentgyörgyiek éltek is a lehetőséggel: keretükben az amerikai Adrienne Webb és Tyaunna Marshall, a svéd Natalie Fontaine és Danielle Hamilton-Carter, a fehérorosz Marina Kress, valamint a horvát Ruzica Dzankic szerepel. A múlt héten ugyan az ausztrál Carley Mijovicot is leigazolta a Sepsi SIC, ám őt még egyetlen meccsre sem nevezte.

A szatmáriak a vesztes döntő után elsősorban a játékvezetést okolták a vereségért, aztán Vogel László klubelnök bejelentette, hogy megóvják a végeredményt, és újrajátszást kérnek, semleges pályán. A nyolcas döntőt ugyanis – a férfiak tornájához hasonlóan – a Sepsi Arénában rendezték, ahol a döntőben 2700 hazai szurkoló támogatta a gyengén kezdő, az első negyedben egyetlen akciókosarat sem szerző, ám utána nagyon beinduló háromszéki csapatot. A VSK vezetői a légiósszabály megszegésére hivatkoznak, ám az nem derül ki, hogy mely játékos(ok) szerepeltetését vitatják.

A Sepsi SIC együttesének ez a harmadik kupagyőzelme 2015 és 2016 után, a város csapatainak azonban a negyedik, hiszen 2008-ban a Sepsi BC hódította el a serleget.

Hirdetés

Szatmár viszont a harmadik döntőjét is elbukta, miután 2010-ben az MCM Targovistétől, 2011-ben pedig az Aradi ICIM-től kapott ki a fináléban.

Sepsi SIC–Szatmárnémeti VSK 62:48 (6:9, 25:10, 19:10, 12:19)

Sepsi SIC: Gödri-Părău 11 (1×3), Webb 8 (1×3), Marshall 21, Huţanu, Kress 6. Cserék: Fontaine 4, Kilin 3 (1×3), Hamilton-Carter 4, Dzankic, Stoenescu 5 (1×3). Edző: Zoran Mikes.

Szatmárnémeti: Uiuiu, Green 16 (3×3), Solopova 2, Mandache 6, Denson 5 (1×3). Cserék: Harrison 13 (1×3), Baltics 6, Lazăr. Edző: Marius Dobă.

Hirdetés