Mobilalkalmazással segítenének az éhezőknek Kolozsváron

A kincses város lehet az első az országban, ahol megosztás alapú szolgáltatással próbálkoznak a segítségnyújtó szervezetek.
Hirdetés

Napjaink egyik legfelkapottabb gazdasági trendjének számít, hogy magánemberek, vállalatok, szervezetek meglévő erőforrásaikat megosztás révén a gazdaság részévé teszik. Ezen az elven működik többek között a közbringarendszer vagy a Pony carsharing, utóbbi egyébként rendkívül veszteségesen. A megosztás alapú szolgáltatást most a szociális szférában is kipróbálná egy szervezet, jelesül a szegények étkeztetésével foglalkozó O Masă Caldă (Egy meleg ebéd) egyesület. Igaz, kizárólag jogi személyek bevonásával.

Az említett egyesület azt szeretné elérni, hogy a vállalatoknál vagy intézményes keretek között felgyűlő élelmiszerfelesleg eljusson a karitatív szervezetekhez, szociális intézetekhez, illetve olyan helyekre, ahova a rászorulók fordulhatnak. Egy mobilalkalmazás segítségével a jogi személyek (például catering cégek, éttermek, rendezvényszervezők) jelezhetik, ha felgyűlt a fogyasztásra alkalmas ételfelesleg. Az még nem egyértelmű, hogy az élelmiszer ellenőrzéséről és célba jutásáról a kezdeményezők vagy az adományozók fognak gondoskodni, de az egyesület tárgyalásokat folytat Kolozsvár önkormányzatával is. Emil Boc polgármester már jelezte, hogy támogatja az ötletet.

A mobilalkalmazás már most letölthető Androidra és iPhone-ra, de egyelőre még nem használható. Amennyiben az akció sikeres lesz Kolozsváron, kiterjeszthetik az egész országra. Persze csak akkor, ha a bürokrácia, illetve az engedélyeztetési procedúrák nem szabnak gátat neki.

Az ötlet az ételpazarlás megfékezését szolgálná, ami az Európai Unióban aktuális problémának számít. Az EP-képviselők tavaly kiadott állásfoglalásban leszögezték, céljuk 2030-ra a felére csökkenteni a most évi 88 millió tonna kidobott élelmiszer-mennyiséget. Ennek érdekében arra kérték a Bizottságot, hogy könnyítsék az adományozás lehetőségét, és tegyék világosabbá a címkézést. A felmérések szerint Romániában az élelmiszerek 10 százaléka végzi a kukában, miközben rengetegen éheznek, vagy nem jutnak megfelelő élelemhez.

Hirdetés