Lezárták a turisták előtt a parajdi sóbányát a sztrájk miatt

Szünetel a sókitermelés és a kezelőbázis tevékenysége is.
Hirdetés

Folytatódik a parajdi sóbányában dolgozó bányászok sztrájkja, többen közülük a tárnákban töltötték az éjszakát. Jelenleg szünetel a sókitermelés és a kezelőbázis tevékenysége is. Amíg a tiltakozás tart, a turistákat sem engedik le a bányába. Kelemen József szakszervezeti elnök az Agerpres hírügynökségnek elmondta, több bányász a tárnákban éjszakázott, miután az Országos Sóipari Társaság vezetőivel folytatott csütörtök esti tárgyalások eredménytelenül zárultak.

„Folytatjuk a tiltakozást ma és a hétvégén is, addig sztrájkolunk, amíg megoldás születik problémáinkra. Mi ismertettük követeléseinket, most pedig várjuk, hogy miként reagálnak ezekre” – mondta Kelemen.

A szakszervezeti bizalmi szerint a parajdi sóbánya mind a 130 alkalmazottja beszüntette a munkát, így nemcsak a sókitermelés szünetel, hanem a kezelőbázison sem dolgoznak. Az alkalmazottak a bérezési aránytalanságok megszüntetését, alapfizetésük 20 százalékkal való emelését, illetve a bánya vezetőségének leváltását kérik.

A parajdi sóbánya vezérigazgatója azt mondta, pénteken folytatódnak az egyeztetések az alkalmazottak képviselői és az Országos Sóipari Társaság vezetősége között. Seprődi Zoltán szerint nem igaz, hogy minimálbérért dolgoznak a bányászok, annak ugyanis, aki eddig minimálbért kapott, jelenleg 2 276 lej a bruttó alapfizetése.

Hirdetés

A sóbányában dolgozók sztrájkja csütörtökön kezdődött, amikor 55 bányász nem jött fel a tárnákból. Amíg a tiltakozás tart, a turistákat sem engedik le a bányába. 

 

Hirdetés