Hazudott a DNA-nak az ortodox főpap

Saját beosztottjait akarta bemószerolni, ezért újabb ügyet varrnak a konstancai érsek nyakába.
Hirdetés

Újabb bűnvádi ügyet kezdeményez a DNA Teodosie konstancai érsek ellen: a korrupcióellenes ügyészek a nyomozóhatóságok félrevezetésével, hamis tanúzással és folyamatosan elkövetett szolgálati visszaéléssel gyanúsítják az ortodox főpapot.

A konkrét vádból elég aljas húzás körvonalazódik: Teodosie hamis feljelentéseket tett a beosztottjai ellen – derül ki a DNA mai közleményéből. A felrótt bűncselekményeket Teodosie és két beosztottja azután követte el, hogy Teodosie ellen vádat emeltek tavaly februárban a mezőgazgdasági kifizetési ügynökség, az APIA megkárosítása miatt. 2010 és 2016 között ugyanis a valósággal ellentétesen nyilatkozták több területről, hogy szőlőt művelnek rajta, és 1 356 973 lej értékű, uniós alapokból származó támogatást vettek fel rá.

A büntetőper során Teodosie azt vallotta, hogy három természetes személy, akik közül kettő az érsekség alkalmazottja és két jogi személy az ő tudta nélkül és a törvények megszegésével igényelt 2016-ban mezőgazdasági támogatást 350 hektárnyi területre – áll a DNA közleményében. Azt is a valósággal ellentétesen állította a beosztottjairól, hogy az érsekség földterületeiből 110 hektárt adtak haszonbérbe különféle településeken.

Az új, hamis tanúzási ügy másik két gyanúsítottja, Neculai Poalelungi és Ciprian Stoichin érsekségi alkalmazottak segítségével Teodosie hamis dokumentumokkal támasztotta alá a feljelentését, tavaly november-decemberben pedig törvényszegéssel és rosszhiszeműen függesztette fel feljelentett beosztottjait, és vonta meg a fizetésüket.

Hirdetés