Újrakezdik a bizonyítási eljárást Borbolyék korrupciós ügyében

Új bírót kellett megbízni az ítélkezéssel.
Hirdetés

Bírócsere miatt újrakezdődik a bizonyítási eljárás abban a perben, amelyben a Hargita megyei törvényszék vizsgálja a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) a Borboly Csaba Hargita megyei önkormányzati elnök és társai elleni vádjait – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

Az ügyben eljáró bíró ugyanis az áthelyezését kérte egy brassói bíróságra, ezért új bírót kellett megbízni az ítélkezéssel. Amint Sergiu Bogdan, Borboly Csaba ügyvédje a hírügynökségnek elmondta, Romániát korábban egyszer már elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága amiatt, hogy egy ügyben nem az a bíró ítélkezett, aki tárgyalta az ügyet. A strasbourgi ítélet szerint annak a bírónak kell ítélkeznie egy ügyben, aki meghallgatta a tanúkat, maga vizsgálta meg az ügyben bemutatott bizonyítékokat.

Borboly Csaba Hargita megyei önkormányzati elnök, Sófalvi László volt alelnök, Pálffy Domokos volt önkormányzati képviselő és tíz társuk ellen 2013. szeptember 16-án emelt vádat a DNA. A vád szerint az önkormányzati vezetők 2010 és 2011 között sorozatosan követtek el közérdeket sértő hivatali visszaéléseket Hargita megyei útépítési ügyekben, és 4,88 millió lej kárt okoztak a megye költségvetésének.

Borboly Csabát és három társát 2013 májusában őrizetbe is vették, de a bíróság elutasította az előzetes letartóztatásukra tett indítványt. 

Hirdetés