Az alkotmánybírák szuper-mentelmi jogát támadja az USR és a PNL

Az igazságszolgáltatás egységes, részrehajlásmentes és egyenlő még az alkotmánybírók számára is.
Hirdetés

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megtámadja az alkotmánybíróságon az 1992/47-es törvény módosítását, amely szerint az alkotmánybíróság bírái ellen csak azt követően lehet bűnvádi eljárást indítani, őrizetbe vételi, letartóztatási, házkutatási parancsot kiadni vagy vádat emelni, miután azt jóváhagyta alkotmánybíróság tagjainak kétharmada – tájékoztat az USR pénteki közleménye.

Az idézett forrás szerint a törvény módosítása ellentmond az alkotmány 124-es szakasza 2-es cikkelyének, amely szerint az igazságszolgáltatás egységes, részrehajlásmentes és egyenlő mindenki számára, valamint a 145-ös szakasznak, amely nem ad egyéb védelmet az alkotmánybíróság bíráinak feladatuk ellátásához, mint azt, hogy függetlenek a mandátumuk gyakorlásában és mandátumuk időtartama alatt elmozdíthatatlanok.

A most érvényben lévő jogszabály szerint egy alkotmánybíró ellen csak a legfőbb ügyész külön kérésére, az őt kinevező hatóság (képviselőház, szenátus, vagy államfő) jóváhagyásával lehet bűnügyi kivizsgálást indítani.

A közlemény szerint a módosított törvény egy kibővített mentelmet biztosít az alkotmánybíráknak,

amely meghaladja a parlamenti képviselők, kormánytagok, vagy akár az államfő mentelmi jogát, amely a bírák által elkövetett minden tettre vonatkozik, azokra is, amelyeket esetleg korábban követtek el, és azokra is, amelyeknek esetleg semmilyen közük sincs a betöltött tisztséghez.

A szenátus szerdán fogadta el döntő házként az alkotmánybíróság működését szabályozó, 1992/47-es törvény módosításait, amelyek a taláros testület tagjainak megválasztására és az ellenük foganatosítható szabadságkorlátozó intézkedésekre vonatkoznak.

Hirdetés

A nemzeti kisebbségeket képviselő Adnagi Slavoliub által előterjesztett törvényjavaslat értelmében az alkotmánybírák ellen csak azt követően lehet bűnvádi eljárást indítani, illetve őrizetbe vételi, letartóztatási vagy házkutatási parancsot kiadni a nevükre, hogy azt jóváhagyta Románia Alkotmánybíróságának plénuma.

A szenátus 81 támogató, 19 ellenszavazattal és 4 tartózkodással fogadta el

szerdán a tervezetet a képviselőház által megszavazott változatban, elutasítva a felsőház jogi bizottságának véleményezését.

„Az alkotmánybíróság bírái ellen csak azt követően lehet bűnvádi eljárást indítani, őrizetbe vételi, letartóztatási, házkutatási parancsot kiadni vagy vádat emelni, miután azt jóváhagyta Románia Alkotmánybíróságának plénuma, az igazságügyi miniszter kérésére, akit a legfőbb ügyész kér fel erre. A jóváhagyáshoz az alkotmánybíróság tagjai kétharmadának szavazatára van szükség, miután meghallgatták az érintett bírát” – olvasható az elfogadott törvényszövegben.

Hirdetés