Románia másodszor veri át Japánt

A román vezérek állandóan faképnél hagyják a felkelő nap országának magas rangú politikusait.
Hirdetés

Emlékeznek még Abe Sindzó japán miniszterelnök hivatalos romániai látogatására? Amikor a magas rangú politikusnak találkoznia kellett volna román kollégájával, Mihai Tudoséval? De az éppen lemondott, mert, ugye, beütött a kormányválság, vette a kalapját és lelépett a Viktória-palotából? És szegény Sindzónak nem volt kivel találkoznia? Igen, irtó kínos epizód volt.

Időközben lett új kormány, az élet visszatért a szokásos medrébe. Múlt hét végén aztán Tudorel Toader igazságügy-miniszter elutazott Japánba. Mégpedig egy találkozóra, melynek témája… nos, az ember azt hinné, hogy az igazságügyhöz, törvénykezéshez kapcsolódik. Nem. A téma a városrendezés. Hogy mi köze van Tudorel Toadernek ehhez, rejtély. Mindenesetre elutazott Japánba, és a tervek szerint magas rangú hivatalos személyiségekkel is találkozott… volna.

Bizony, csak volna, ugyanis idehaza kirobbant az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) körüli újabb botrány. És Viorica Dăncilă miniszterelnök sürgősen hazarendelte Toader mestert Japánból, hogy kézbe vegye a DNA-ügyet. 

A tényállás pedig a következő: egy hónap se telt el a kínos hazai diplomáciai incidens óta, és Románia ismét faképnél hagyja a japán hivatalosságokat. Ezúttal náluk, otthon. Toader mesternek jó pár találkozót sürgősen le kellett mondania, hiszen a látogatás péntekig tartott volna a tervek szerint.

Hirdetés

Cristian Diaconescu volt külügyminiszter az esettel kapcsolatban kijelentette: Románia ismét kínos helyzetbe került. Diplomáciai szempontból irtó rosszul választotta meg az államot, amelyet megsért.

Nos, nagyon kíváncsiak vagyunk, mikor kerül sor a harmadik magas rangú japán-román diplomáciai találkozóra.

Hirdetés