Volt DNA-ügyész: miniszterelnöki kinevezést próbált megakadályozni Kövesi

Mihaiela Iorga volt DNA-ügyész szerint a főügyész nyomást gyakorolt rá, hogy minél hamarabb nyilvánosság elé álljon egy potenciális miniszterelnök-jelölt ellen zajló nyomozással.
Hirdetés

Durva vádakat vágott Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze fejéhez Mihaiela Iorga, az a volt Dna-ügyész, aki ellen hivatali mulasztás miatt múlt héten emeltek vádat – éppen a DNA.

Iorga vasárnap este az Antena 3 hírcsatornának azt mondta: Kövesi arra próbálta rávenni, hogy sürgősen álljanak a nyilvánosság elé egy olyan dossziéval, amely egy volt miniszter elleni nyomozásról szólt. A politikus kapcsán ugyanis fölmerült, hogy esélyes a miniszterelnöki tisztségre.

Mihaiela Iorga elmondta, Kövesi egy másik ügyész irodájába hívta be, hogy ezt közölje vele, így a beszélgetésnek tanúja is volt.

„Behívott, és megkérdezte, elő tudunk-e a lehető leghamarabb állni a dossziéval. A magyarázat az volt, hogy ha az illető személy miniszterelnök lesz,  Dana Gîrbovant, a Romániai Bírák Országos Szövetségének elnökét nevezi ki igazságügy-miniszterré, ami katasztrofális lenne számunkra. (…) Nem engedtem a nyomásnak” – jelentette ki  Iorga. Elmondta, Kövesi kérésének teljesítése nem volt lehetséges, mivel a nyomozás folytatásához a parlament jóváhagyását is ki kellett volna kérni, azonban nem rendelkeztek elegendő bizonyítékkal. Iorga úgy vélte, Kövesi személyes harc eszközéül használja a DNA-t.

Hirdetés

Az ügyésznő azt is állította, hogy az ellene zajló fegyelmi eljárás során az igazságügyi felügyelet képviselője, a vizsgálatot vezető Elena Rădescu  megfenyegette őt, mondván: ne küzdjön a „rendszer” és a főügyész ellen, inkább gondoljon a gyermekére, akit föl kell nevelnie. Iorga szerint az ellenőr arra is utalt, hogy az egész ügy mögött más körök állnak, és Kövesi is csak végrehajtó.

A DNA vezetője a Ziare.com-nak cáfolta Iorga állításait, közölve, nem próbálta megsürgetni a Iorga által említett volt miniszter elleni eljárást, egyetlen ügyész tevékenységébe sem próbált beavatkozni, és nem kívánja „vád alá helyezett személyek” kijelentésit kommentálni.

Hirdetés