Legyalulták Kolozsvár első botanikus kertjének maradványait is

A befektetők tisztázatlan körülmények között szerezték meg az engedélyeket az egykori Nemes-Bethlen ház füvészkertje helyén építendő szállodára.
Hirdetés

Megkezdődött az építkezés Kolozsvár első botanikus kertjeként számon tartott telken, a Petőfi Sándor (mai nevén Avram Iancu) utca 23–25. szám alatt. Az itt található ingatlant, a Nemes-Bethlen házhoz tartozó villát még 2014-ben tették a földdel egyenlővé, kevéssel azelőtt, hogy műemlékké válhatott volna. A területrendezés azóta is kisebb-nagyobb lendülettel halad, de az első komolyabb munkagépek csak idén jelentek meg. A napokban az egykori botanikus kert utolsó értékes fáit – vagyis inkább famaradványait – is eltüntették, köztük Erdély egyik legidősebb, mintegy 200 éves japánakácának csonkját.

A területet 2009-ben vásárolta meg Dumitru és Rafila Rodean – előbbi a hét év börtönre ítélt szebeni vállalkozó, Dumitru Ghişe apósa – akik

egy nyolcszintes szálloda és egy sportlétesítmény tervével álltak elő.

Nem tisztázott, hogy a befektetőknek végül hogyan sikerült megszerezniük a szükséges engedélyeket: az önkormányzat először zöld utat adott az építkezésnek, majd később visszavonta a hozzájárulását. Végül 2013 szeptemberében, a városrendezési jóváhagyás kézhez vétele után – de a bejelentett bontási időpont előtt  – nekiálltak ledózerolni az itt található ingatlant, valószínűleg annak tudatában, hogy a Területi Műemlékvédelmi Bizottság kezdeményezte az épület műemlékké való nyilvánítását.

A nagy sajtóvisszhangot kiváltó bontás után arról volt szó, hogy a polgármesteri hivatal büntetőjogi feljelentést tesz a vállalkozók akciója miatt, de ennek eredményéről nem tájékoztattak, valószínüleg az ügy elsikkadt. Követhetetlen, miként jutott a Nemes-Bethlen ház füvészkertje erre a sorsra, az illetékesek, beleértve a környezetvédelmi hivatalt,

egymásra mutogatnak az ügyben. 

A közel 2700 négyzetméteres területen egy többszintes szállodát építenek.

Hirdetés

A román sajtó szerint a befektetés mögött Dumitru Ghişe áll, aki ellen a korrupcióellenes ügyészség három ügyben is eljárást indított. 2014-ben  üzemanyaggal kapcsolatos adócsalás miatt emeltek vádat ellene, a feltételezett kár meghaladta a 70 millió eurót. Nem jogerősen hét év börtönre ítélték. 

A Petőfi utcai ingatlan az úgynevezett „hóhér háza” szomszédságában található, mely egy ideig ügyészségi fogházként is működött, és belső udvarán, közvetlenül a városfal alatt kivégzések is voltak.

A Nemes-Bethlen-ház a 18. század végén épült füvészkertjébe Európa minden régiójából hoztak fákat. A helytörténeti könyvek szerint nemcsak Kolozsvár, hanem Erdély első botanikus kertje volt.

Hirdetés