Akkorát nőtt tavaly a román gazdaság, hogy a kínait is leverte

De az infláció is szépen combosodik, úgyhogy jócskán vegyül üröm is az örömbe, hiszen a több pénz hamarabb el is megy.
Hirdetés

A 2017-es évben 7 százalékkal nőtt a román gazdaság 2016-hoz képest, ami brutális növekedésnek számít – olyannyira, hogy a világ jelenleg legdinamikusabban fejlődő gazdasági hatalmát, Kínát is megelőzi.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzé tett adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0,6 százalékkal nőtt az utolsó negyedévben az előző negyedhez képest, viszont 2016 utolsó negyedévével összehasonlítva bivalyerős az emelkedés: 7 százalékos.

Az éves szintű 7 százalékos gazdasági növekedés a legnagyobb 2008 óta,

amikor 7,1 százalékkal bővült a román gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.

Mindez már csak azért sem semmi, mert még a legderűlátóbb előrejelzések sem jósoltak 6,1 százalékosnál nagyobb növekedést 2017-re. Amúgy 2016-ban 4,8 százalékos volt a növekedés.

Persze nem minden csak játék és mese, az elképesztő növekedés többek között annak is betudható, hogy a kormány a béreket és az adópolitikát is érintő intézkedéseket hozott, amelyek felpörgették a fogyasztást és a gazdaságot, ugyanakkor elképesztő egyensúlyhiányt idéztek elő a külkereskedelmi mérlegben.

A fogyasztók igényeit a belföldi piac képtelen volt ugyanis fedezni, így megnőtt az import is. A külkereskedelmi hiány – vagyis a különbség az exportált és az importált javak értéke között – így jelentősen megnőtt, jócskán megdobva a fizetési mérleg hiányát, ami 6,46 milliárd euróra nőtt, ez hajmeresztő, 85 százalékos mértékben nagyobb a 2016-osnál.

És hogy még jobban fájjon: a statisztikai intézet közzétette az inflációs adatokat is, amelyek már az idei évre vonatkoznak. Ezek szerint

januárban 4,3 százalékos volt a pénzromlás mértéke 2017 januárjához képest.

Hirdetés

Ez is új csúcs a maga nemében, utoljára ugyanis 2013-ban érte el az éves infláció a 4 százalékot.

A statisztika szerint 2018-ban főleg a nem élelmiszer jellegű termékek ára nőtt (6,23 százalékkal), míg az élelmiszerárak 3,79, a szolgáltatások díjai pedig 0,9 százalékkal „szálltak el”.

Kínában tavaly „csupán” 6,9 százalékos volt a gazdasági növekedés 2016-hoz képest, ami a legnagyobb az utóbbi két évben. Az Egyesült Államok GDP-je eközben 2,3 százalékkal nőtt.

 

Hirdetés