Romániáról vitáztak ma Strasbourgban az EP-képviselők

A néppártiak, a liberálisok és a zöldek egységfrontot alkottak a román kormányerők által erőltetett igazságügyi reformmal szemben. A szocialisták Dragnea személyét támadták.
Hirdetés

A Zöldek/Európai Szabad Szövetség indítványozására napirendre tűzte a román jogállamiság kérdését az Európai Bizottság, miután az elmúlt hetekben tárgyalásokat folytattak a román vezetőkkel, köztük Klaus Iohannis államfővel és Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel. Ez utóbbi is jelen volt a ma délutáni strasbourgi ülésen, azonban a PSD EP-frakcióvezetőjének kérése ellenére nem kapott szót a plénumon.

Mintegy 30 EP-képviselő szólt hozzá a témához, akik – ahogy lenni szokott – pártszinezetüknek megfelelően álltak hozzá a román igazságügy helyzetéhez. A néppárti, a liberális és a zöld pártok képviseletében felszólalók bírálták a román kormánynak az igazságügyi törvények módosítására irányuló törekvését, az európai szocialisták mérsékelten nyilatkoztak, míg a PSD és ALDE képviselői azzal vádolták az Európai Bizottság illetékeseit, hogy figyelmen kívül hagyják a román igazságügy által elkövetetett visszaéléseket.

A többség egyetértett abban, hogy hiba lenne a Románia-szerte zajlott tüntetéseket és a civilek által jelzett visszásságokat ignorálni. Volt olyan képviselő, ráadásul éppen a szocialisták közül, aki értetlenkedésének adott hangot: hogyan lehetséges, hogy egy olyan politikus a Román Képviselőház elnöke(Liviu Dragnea – a szerk. megj.), akit az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) európai pénzek ellopásával gyanúsít.

A felszólalók listáját itt találják. 

Hirdetés

A magyar EP-képviselők részéről Tőkés László szólalt fel, aki kijelentette: „az igazságügyet nem szabad alárendelni a politikumnak, nevezetesen a csontja velejéig korrupt, utódkommunista szocialista pártnak! A jogállamiság sarokköve az, hogy senki se állhasson a törvények felett. Liviu Dragnea büntetett előéletű és büntető eljárás alatt álló oligarchikus pártvezér sem!”. Az EP-képviselő hozzátette: a jogfosztott romániai magyar közösség a román többségi társadalommal együtt kiáll a jogállamiság helyreállítása mellett.

Az ülést levezető Vera Jourova, az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa azt hangsúlyozta, hogy nem lehet ilyen mértékű igazságügyi módosításokat végrehajtani anélkül, hogy a Velencei Bizottság tanácsát ne kérjék ki. Szerinte Románia óriási lépéseket tett a korrupció visszaszorítására, kár lenne most visszalépni.     

Hirdetés