A jelnyelv hivatalossá válhat Romániában

De nyugalom: a magyar nyelvet ez a veszély nem fenyegeti.
Hirdetés

A halláskárosultak folyamatosan beleütköznek a hatóságok közömbösségébe. Segítség híján ezek a polgárok egyszerűen nem tudják boldogulni az hivatalos ügyintézés terén, állítja Adriana Săftoiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselője, a jelnyelv hivatalossá nyilvánításáról szóló törvényjavaslat kezdeményezője.

„Attól a pillanattól kezdve, hogy a román állam elismeri a jelnyelvet, mint az ország hivatalos nyelvét, az állami intézmények kötelesek lesznek segítséget nyújtani a halláskárosult polgároknak, egy fordító biztosítása útján”, jelentette ki a liberális képviselő.

A törvényjavaslat kezdeményezője szerint a jelnyelvet értők képzésére az lenne a megoldás, hogy a bölcsészkarokon jelnyelv szakokat indítsanak.

A rendelkezésre álló adatok szerint Romániában jelenleg 24 700 személy minősül fokozott halláskárosultnak, és használja a jelnyelvet. Ezek közül 21 100 felnőtt és több mint 1600 gyerek.

Romániában több mint 500 személy sajátította el a jelnyelvet, ám csak 136 személynek van arra engedélye, hogy közintézményben dolgozzon. A kötelező fordítói engedélyeket a munkaügyi és az oktatási minisztérium bocsátja ki, a Siketek Egyesületével együttműködve.

Hirdetés