Felfüggesztettet kapott az átmenő vizsgajegyeket áruló egyetemi tanár

Vádalkut kötött az ügyészekkel.
Hirdetés

Két év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az aradi törvényszék Lucian Păiuşant, az aradi Vasile Goldiş Egyetem orvosi karának tanárát, miután az beismerte tettét és vádalkut kötött az ügyészséggel – közölte az igazságszolgáltatási intézmény. Lucian Păiuşant több tanártársával együtt azzal vádolták, hogy pénzösszegek ellenében engedett át a vizsgákon külföldi diákokat.

A felsőoktatási intézmény négy tanára és két informatikusa ellen tavaly júliusban indult eljárás, miután kiderült, hogy több külföldi diák különböző pénzösszegeket fizetett azért, hogy magas osztályzatot kapjon a vizsgákon. Az eljárás során a gyanúsítottak egy része ellen előzetes letartóztatási parancsot adtak ki, másokat házi őrizetbe helyeztek.

A bírói testület elfogadta az ügyészség és a Lucian Păiuşan között kötött vádalkut, és többrendbeli vesztegetés elfogadásáért két év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat.

A jogerős ítélt kimondásától 3 éven át Păiuşan nem taníthat egyetemen és nem vállalhat köztisztséget.

Hirdetés

Az ítélet értelmében ugyanakkor elkoboztak tőle 1.850 eurót, tizenegy diákjának pedig, akikről kiderült, hogy megvásárolták vizsgajegyeiket, újból le kell vizsgázniuk. A vádlottnak 4 100 lej perköltséget kell kifizetnie.

Az ítélt nem jogerős, tíz napon belül megfellebbezhető.

Hirdetés