A román védelmi minisztérium legújabb grandiózus marhaságáról hallott már?

A miniszter úr egy hadi tengeralattjárót akar építtetni. A katonai szakértők a hasukat fogják nevettükben.
Hirdetés

A vadiúj védelmi miniszter, Mihai Fifor óriási szenzációval rukkolt elő a hétfői szakbizottsági meghallgatásokon (amikor még csak jelölt volt).

Romániának jelen pillanatban egy darab tengeralattjárója van.

A Delfin névre hallgató hadigépet még a volt Szovjetunióban gyártották,

1987-ben adták át Romániának, és 1996 óta ott rozsdásodik a konstancai kikötőben, ugyanis működésképtelen, noha minden egyes védelmi miniszter megígérte, hogy felújíttatja. Fifor úr nem hozakodott elő ezzel az ígérettel, viszont bedobott egy másik zseniális tervet: mandátuma alatt építenek egy új hadi tengeralattjárót, méghozzá egy romániai gyárban.

A miniszter úr meg is indokolta a nagy ötletet, mégpedig azzal, hogy ha meglesz az új hadi tengeralattjáró, végre és ismét Románia lesz a Fekete-tenger vidékének nagy játékosa, és ez milyen jó tesz az egész román hadseregnek.

Igen ám, viszont a katonai szakértők a hír hallatán azt se tudták, sírjanak-e, vagy inkább fetrengjenek a röhögéstől.

Vergil Chițac nyugalmazott ellentengernagy, civilben hajómérnök például azt mondta, hogy

egy hadseregnek nincs mit kezdenie egyetlen tengeralattjáróval.

Egy hadsereg minimális ellátmánya három tengeralattjáró. A Delfin csak azért maradt „egyedül”, mert a másik két hadigépet nem sikerült leszállítani, az 1989-es forradalom miatt. És miért van szükség minimum három tengeralattjáróra? Nem olyan bonyolult: az egyik bevetésre készen áll, a másikon gyakorlatoznak, a harmadik pedig tartalék.

Hirdetés

Ahelyett, hogy a védelmi miniszterek hol korvetteket, hol tengeralattjárókat ígérgetnének nyilatkozataikban, Chițac szerint inkább a román haditengerészet alapjait kellene újragondolni, továbbá összehangolni Románia stratégiai partnereinek haderejével.

Ami azt a bombasztikus bejelentést illeti, hogy az új tengeralattjárót egy romániai hajógyárban fogják megépíteni, Chițac azon a véleményen van, hogy

Románia egymaga képtelen megépíteni egy ilyen hadigépet.

Az Amerikai Egyesült Államokon kívül senki sem képes egyedül ilyesmire. Sorin Learschi nyugalmazott ellentengernagy szintén azon a nézeten van, hogy az önerőből megépített hadi tengeralattjáró ötlete nem egyéb utópiánál. Hiszen még a Delfint sem voltak képesek megjavítani, hogy is beszéljünk építésről.

Ám amíg kiderül, mit hoz a jövő (és az egymást váltogató román kormányok), fennmarad a kérdés: mi legyen a konstancai kikötőben rostokoló Delfin sorsa? Tudjuk, minden védelmi miniszter megígérte, hogy megjavíttatja. Egyik se tette meg. Viszont a sokat látott hadigépet minden augusztus 15-ére (a Tengerészet Napja) kisuvickolják, és körül lehet sétálni benne.

Hirdetés