Ezernél is több esetben szegtek meg távoltartási parancsot

És ez csak a tavalyi év. A rendőrség válaszolt a Viorica Dăncilának címzett nyílt levélre.
Hirdetés
Több mint 1000 olyan esetet jegyeztek tavaly, amikor megszegték a távolságtartási végzést – tájékoztat közleményében az Országos Rendőrfőkapitányság hozzátéve, hogy mindegyik ügyben bűnvádi eljárás indult.
 
Összesen 1011 ilyen esetet regisztráltak: 650 eset városi, míg 361 vidéki környezetben történt.
 
Kedden a nők elleni erőszak megelőzéséért és visszaszorításáért küzdő 25 civil szervezet levélben fordult Viorica Dăncilă kormányfőhöz, kérve, hogy mielőbb hozzák összhangba a hazai törvényeket az Isztambuli Szerződéssel. Az aláírók kérték: a rendőrség tegye közzé, hogy 2017-ben hány bántalmazó hágta át a távoltartási parancsot, közülük hány ellen indítottak eljárást emiatt, és hányan kerültek börtönbe. A távoltartási parancsok és a benyújtott panaszok ellenére ugyanis nagyon sok nőt bántalmaznak, sőt, meg is ölnek – olvasható a levélben. 
 
A civil szervezetek emlékeztetnek, hogy a távoltartási parancsra vonatkozó jogszabályt 2012-ben fogadták el, de a Román Rendőrség mindmáig nem dolgozott ki egy egységes munkamódszert a családon belüli erőszak által indokolt távoltartási rendeletek gyakorlatba ültetését és betartásának ellenőrzését illetően. Ezzel kapcsolatban csak körleveleket adott ki az országos rendőrség. A levél aláírói elektronikus karkötők kötelezővé tételében látják a távoltartási parancsok valós betartatásának lehetőségét.
 
A civil szervezetek szerint naponta átlagban 39 nő tesz panaszt amiatt, hogy egy családtag bántalmazta, és minden negyedik napon családtag erőszakol meg egy kiskorú lányt. 
 
A kormányfőnek címzett levelet a nők elleni erőszak megelőzésére és visszaszorítására létrejött VIF-hálózat tagszervezetei szövegezték meg, és 63 civil szervezet csatlakozott hozzá.

Hirdetés