Az RMDSZ a PSD partnere marad a parlamentben

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója megszavazta, Kelemen Hunor bejelentette.
Hirdetés
Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója úgy döntött, hogy a szövetség folytatja a koalíciós pártokkal kötött parlamenti együttműködést, jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnök kedden.
 
A két frakció ülését követően az RMDSZ elnöke azt nyilatkozta, szavazással döntötték el, hogy folytatják a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalícióval kötött együttműködésüket, jövő héttől kezdődően pedig egyeztetnek a különböző projektekről is.
 
Kelemen Hunor azzal indokolta a Szövetség döntését, hogy rendkívül kedvezőtlen volna az RMDSZ számára, ha elszigetelődne a parlamentben, illetve hogy csupán a koalíció vezetői voltak nyitottak a párbeszédre. A szövetségi elnök ugyanezzel indokolta tegnap a Dăncilă-kabinet támogatását is, miután több fórumon is bírálta a kormányprogramot, sőt a beiktatási szavazás előtt a parlament plénumában is kritizálta a koalíciót és az ellenzéki pártokat is, hogy egyik sem kínál reális jövőképet Romániáról.
 
Az RMDSZ elnöke ma elmondta, a szövetség nem tudja átvinni törvénykezdeményezéseit 30 parlamenti képviselővel, ugyanakkor „a koalíciónak sokszor van szüksége a szövetség támogatására”. 
 
Az RMDSZ tegnap megszavazta a PSD-ALDE új, Viorica Dăncilă vezette kormányát is annak ellenére, hogy a kormány a Szövetség voksai nélkül is lazán megkapta volna a beiktatáshoz szükséges szavazattöbbséget.

Hirdetés