Viorica Dăncilă, avagy miként „csinálj tyúkszarból csirkesalátát”

Hogyan kell elhitetni a néppel, hogy ami rossz, az jó.
Hirdetés

A PSD (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) vezetője elsőrangú termékként mutatja be a kijelölt miniszterelnököt. El akarja hitetni a szociáldemokraták szavazóival, hogy megtalálta a kormány élére a tökéletes megoldást, és hogy eddig azért nem ment semmi jól, mert „szerencsétlenül választott” és

olyan emberekben bízott, akik hagyták, hogy a „párhuzamos állam” manipulálja őket.

De mostantól kezdve minden megváltozik, nyugalom, konszenzus lesz, és valóban végrehajtják a kormányprogramot, a 2016-ban tett ígéretek pedig körvonalat nyernek majd. Még az adótörvényt is módosítani fogják itt-ott, jóindulatuk jeleként. Annyira, hogy az új kormányfő hitelessé váljon.

Liviu Dragnea „a tyúkszar csirkesalátává változtatásának” technikáját alkalmazza, ahogy a politikai tanácsadók azt a megoldást nevezik, mellyel

„az embereket meggyőzik arról, hogy az általuk leginkább gyűlölt dolog valójában a legmegfelelőbb”

(James Carville, Paul Begala, Csókold orron és egyél el előle mindent. Tankönyv a politikai marketingről, Humanitas, 2014). A PSD elnöke megpróbálja elhitetni a választóival, hogy megtalálta a lehető legjobb miniszterelnököt: „civilizált, nem-konfliktuális, rendkívül kommunikatív”, ráadásul „nagyon jó a kapcsolata az Európai Bizottság hivatalosságaival”, ami „Brüsszelnek szóló jelzés is” az EU soros elnökségének előkészítésében, mely „rendkívül fontos időszak lesz Románia számára” és „óriási lehetőség”, mert Viorica Dăncilă „ismeri a brüsszeli dolgokat”. Gabriela Firea jól megválogatott melléknevekkel egészíti ki ezt az arcképet: kiegyensúlyozott, decens, szolidáris, őszinte, kifinomult diplomata, hívő.

Az emberek Viorica Dăncilára tekintve

mélyen dekoltált vagy virágos ruháinak, tökéletes családjának és kitartásának örvendezhetnek,

melynek köszönhetően egyszerű tanárnőből miniszterelnök lett. Azonosulhatnak az egyszerű ember sorsával. A nők mintának tekinthetnék, valaki, aki olyan, mint ők, aki a nagypolitikáért leteszi a fakanalat. Mit számít, hogy nem emlékszik kedvelt könyvei címére, vagy nem tud felsorolni egyetlen eredményt sem, vagy amikor az ázsiai és közel-keleti nők jogairól beszélve összezavarodik és átteszi az EU-ba Iránt és Pakisztánt. Mindezektől még közelebb kerül azokhoz, akik olyan politikusokat akarnak, mint ők.

A vezetői tulajdonságok hiánya vonzóvá teszi

egy bizonyos típusú választói réteg, különösen azok számára, akiket nem érdekel a politika, és akik nem fogják fel, hogy ennyire engedelmes, ötlettelen és tapasztalatlan lévén valójában ki van téve főnöke kénye-kedvének.

Ezek a tulajdonságok létfontosságúak Liviu Dragnea szemében, hogy az általa kívánt irányba vezethesse a kormányt. Vagyis a PSD fő gondjainak megoldása felé: bizonyos korrupcióval kapcsolatos bűncselekmények lazítása, vagy akár büntethetetlenné tétele és a populista projektek beindítása a jövő évi elnökválasztás előtt.

Az Európai Parlamentben eltöltött csaknem tíz év alatt már bizonyította buzgóságát a felülről kapott parancsok végrehajtásában:

Hirdetés

ellenállt a korrupcióellenes reformoknak és szorgosan támogatta a kollektív kegyelmet és a hivatallal való visszaélés büntethetetlenségét tartalmazó 13/2017. számú sürgősségi rendeletet. Viorica Dăncilă Liviu Dragnea iránti elkötelezettsége púpozottan bizonyítást nyert, nemcsak a PSD Európai Parlamenten belüli politikai ellenfeleivel (Monica Macovei és Cristian Preda) szembeni kemény fellépései révén, hanem azzal is, hogy az euroképviselői irodájában alkalmazta a PSD-s elnök hivatali visszaélési ügyében megvádolt Adriana Botorogeanut. Botorogeanu egyike annak a két tisztviselőnek, akik a Teleorman megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság alkalmazottai voltak, amikor Dragnea a Megyei Tanács elnöke volt, de a korrupcióellenes ügyészek nyomozása szerint valójában a PSD megyei szervezetének dolgoztak.

Viorica Dăncilában minden megvan, hogy sikeres legyen:

észre sem vesszük, és az egész mocskot szőnyeg alá fogja söpörni,

majd megjelenik az egyik népviseleti ingében és arról beszél majd nekünk, hogy „vissza kell térni a hagyományokhoz” és a „népviselethez”. Viorica Dăncilă kormánya végrehajt majd mindent, ami sürgősségi rendeletekkel megváltoztatható: a mindenféle pártokhoz tartozó politikusoknak többé nem kell majd félniük a DNA-tól (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – a szerk.), a nyugdíjasok megkapják majd a magasabb nyugdíjat, a minimálbér nőni fog, a centenáriumot hangtalanul megünneplik, Románia pedig új szakaszba lép, a múltba visszazuhanás korszakába.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés