Új madárfajt fedeztek fel Románia területén

A magyar és román ornitológusok jól kezdték az idei évet.
Hirdetés

Szabó József (A Román Madártani Egyesület alapító tagja), Pál Lajos, Simó Imre és Ciprian Fântână (az egyesület igazgatója) ornitológusok az Olt folyón végezték az év első nagy ornitológiai rutinfelmérését, a vízimadarak téli számlálását.

A premiernek számító megfigyelést január 19-én végezték, az Olt megyei Ulmi helység közelében, nem messze Slatinától.

„Expedíciónk harmadik napján az Ipotești gyűjtőtóhoz érkeztünk. Hatalmas madárcsoportokat észleltünk: több ezer szárcsa, hattyúk százai, sirályok, kormoránok, récék. (…) A szabály az volt, hogy először megvizsgáljuk a rajokat, aztán következik az egyedek megszámlálása. A tó első távcsöves átpásztázásakor megfigyeltem egy nagy kormorán méretű, igen világos tollazatú bukót, ám a madár gyorsan víz alá bukott”, számol be a történtekről Szabó József.

„Szóltam barátaimnak, hogy feltételezésem szerint egy nagyméretű bukót figyeltem meg, de nem vagyok benne biztos. (…) Elindultunk a gáton, abba az irányba, ahol a madarat láttam. Körülbelül 100 méterre lehetett a parttól, és minden kétséget kizáróan fehércsőrű búvár volt, ami azt jelenti, hogy premierről beszélhetünk Románia területén”, tette hozzá az ornitológus.

Szabó József ornitológus (Fotó: Facebook)

Hirdetés

Szabó Józsefnek amúgy nem ez az első madártani premierje. 2017-ben a prérisirályt, más néven Franklin-sirályt azonosította, szintén az Olt folyón.

A fehércsőrű búvár az északi-sarkköri Oroszországban, Alaszkában és Kanadában költ, de eljut egészen Ázsia keleti partjaiig, Japánba, Dél-Koreába, Észak-Koreába és Kínába is. A hideg időszakban a melegebb vizek felé vándorol. A becslések szerint körülbelül 1000 példány jut el Európába telenként.

A faj kis csoportokban áttelel a norvég partoknál, az Északi- és a Balti-tengeren. Egyedeit véletlenszerűen megfigyelték Belgiumban, Ausztriában, Fehéroroszországban, Bulgáriában és más európai országokban, de Romániában még soha. A fehércsőrű bukó populációját 16000–32000 egyedre becsülik. A legnépesebb csoport (mintegy 20000 egyed) Kanadában található. A fehércsőrű bukó a legnagyobb bukófaj, testhossza elérheti a 90 centimétert, szárnyainak fesztávolsága 135–150 centiméter.

Hirdetés