Catherine Deneuve századmagával kelt ki a #MeToo ellen

Híres francia nők tiltakoznak a szexualitás megbélyegzése ellen, és kiállnak a férfiak azon joga mellett, hogy elcsábítsák a hölgyeket.
Hirdetés

Száz francia művész, értelmiségi, előadóművész, akadémikus írta alá azt a nyílt levelet, amely a Le Monde című napilapban jelent meg, és amelynek lényege a Harvey Weinstein hollywoodi filmproducer szexuális zaklatásai nyomán világszerte kibontakozott #MeToo mozgalommal szembeni kiállás. A levél aláírói – köztük olyan hírességek, mint a színészlegenda Catherine Deneuve vagy a szexuális tárgyú írásairól ismert Catherine Millet írónő – elítélik a zaklatási botrányok nyomán kialakult „új puritanizmust” és a férfiak megbélyegzését.

„Férfiakat büntettek meg, rúgtak ki az állásukból, holott mindössze annyit tettek, hogy megérintettek egy térdet vagy megpróbáltak csókot lopni (…) A nemi erőszak bűn, de valakit megpróbálni elcsábítani, még ha kitartóan vagy esetlenül is, nem az – és az úriemberként való viselkedés sem hímsovén támadás”

– áll a nyílt levélben, amelynek aláírói szerint a nők felszabadítására irányuló törekvés boszorkányüldözésbe csapott át, az embereket megfélemlítik, hogy „korrektül beszéljenek”, és árulóként bélyegzik meg azokat a nőket, akik nem állnak be a sorba.

„Nőként nem találjuk a helyünket ebben a feminizmusban, amely a hatalmi visszaélések leleplezésén túl a férfiakkal és a szexualitással szembeni gyűlöletet táplálja”

– fogalmaznak a levél aláírói.

Catherine Deneuve-ék nyílt levelére nem késlekedett a feminista válasz. Caroline de Haas francia feminista aktivista vezetésével több tucatnyian írtak alá egy kiáltványt, amelyben azt írják, hogy a #MeToo-kampány túlzásait elítélő nyílt levél aláíróinak többsége visszaeső a nemi erőszak vagy a pedofília mentegetésének vétkében, akik ismertségüket használják ki, hogy banálissá tegyék a szexuális erőszakot.
„Kiáltványukkal meg akarják erősíteni azokat a fojtogató béklyókat, amelyeket elkezdtünk szétfeszíteni. De nem fognak sikerrel járni. Az erőszak áldozatai vagyunk. Nincs mit szégyellnünk. Büszkén, lelkesen, elhatározottan állunk ki célunkért: le fogunk számolni a szexista és szexuális erőszakkal. A disznók meg a szövetségeseik idegeskednek? Ez rendjén is van. Az ósdi világuk eltűnőben van” – áll a kiáltványban, amelyet magyar nyelven a Mandiner közöl teljes terjedelmében.

Hirdetés