Idén felavathatják Rhédey Lajos gróf szobrát Nagyváradon

A város önkormányzati képviselő-testülete rábólintott az egykori mecénást ábrázoló mű felállítására.
Hirdetés

Hamarosan a helyére kerülhet Rhédey Lajos gróf szobra Nagyváradon: a város önkormányzata hétfői, rendkívüli ülésén egyhangúlag megszavazta, hogy a település egykori mecénását ábrázoló alkotást az általa a városnak ajándékozott Rhédey-kertben – román nevén Bălcescu park – állítsák fel.

A határozat rámutat: Rhédey Lajos költő, dramaturg, mecénás, közéleti személyiség, a váradi közvilágítás bevezetésének előmozdítója, aki 1808 és 1825 között Bihar vármegye főispánja volt, és 1804-ben a városnak adományozta azt az angolkertet, amely a Rhédey-kert és a jelenlegi állatkert területén helyezkedett el.

A szoborállítás ötlete a Szent László Egyesülettől származik, és akkor merült fel, amikor hat évvel ezelőtt még a Rhédey-kertben szervezték meg az első Szent László-napokat. Akkor adománygyűjtés is indult, a szobrot aztán végül a Nemzeti Kulturális Alap által biztosított támogatás nyomán készíthette el Deák Árpád szobrászművész.

Az alkotás már 2016. májusában elkészült, azóta várta a szükséges engedélyeket. A város főépítésze nem siette el a dolgot, az idei év első napjaiban hagyta jóvá a szoborállítást, amelyről azért kellet rendkívüli ülésen döntenie a közgyűlésnek, mert ebben a hónapban lejárt volna a még 2016. január 20-án megkapott területrendezési engedély, és már nem lehetett volna meghosszabbítani.

Amint Deák Árpád szobrászművész még két éve elmondta, több hetes keresés után sikerült rábukkanni Péter I. Zoltán egyik Nagyváradról szóló könyvében egy kis, fekete-fehér fényképre arról a Rhédeyről készült festményről, mely egykor a Rhédey- kápolnában volt kifüggesztve, s melyről most már semmit nem tudni. Ennek a fényképnek az alapján készült el a bronzszobor.

Hirdetés

Az alkotás felállításához szükséges terveket Emődi Tamás építész és csapata dolgozta ki. Rhédey gróf szobra a Rhédey-kert egyik leginkább szem előtt levő pontján, a nyári színpad előtti zöldövezetben áll majd. A felállítás költségeit teljes egészében a Szent László Egyesület állja.

Értesüléseink szerint várhatóan júniusban, az idei Szent László-napok során avatják majd fel.

Hirdetés