Felkeresték a kormányfőt a tüntetők

Nem mind a sokezren, csak 43 szervezet küldöttjei. Tudorel Toadert akarják kirúgatni.
Hirdetés
A parlament által elfogadott igazságügyi törvények alkalmazásának sürgősségi rendelettel való elhalasztását, a Velencei Bizottság véleményezésének kikérését és Tudorel Toader igazságügyi miniszter menesztését kérték szerdán Mihai Tudose miniszterelnöktől az utcai tüntetéseken aktívan részt vevő szervezetek képviselői.
 
A 43 szervezet nyílt levélben kérte szombaton Mihai Tudose kormányfőtől, fogadja őket egyeztetésre a december 27-e és 30-a közötti napokban. A miniszterelnök még aznap válaszolt a felkérésre, és december 27-ét szabta meg a találkozó dátumaként. 
 
A Victoria-palotában tartott, több mint kétórás találkozót követően adott nyilatkozatában a Románia kezdeményezés (Iniţiativa România) elnevezésű mozgalom egyik képviselője, Mihai Poliţeanu közölte, azzal az igényléssel fordultak Tudoséhoz, hogy 
  • kérje ki a Velencei Bizottság véleményezését az igazságügyi törvénycsomaggal kapcsolatban, 
  • illetve hogy amíg ez elkészül, sürgősségi rendelettel halassza el a kormány a jogszabályok alkalmazását. 
  • Emellett kérték tőle, hogy menessze tisztségéből Tudorel Toader igazságügyi minisztert, 
aki „erkölcsi és szakmai szempontból egyaránt elvesztette a hitelét mind a civil társadalom, mind a független állami intézmények, mind a külföldi partnerek szemében” – fogalmazott.
 
Mihai Poliţeanu azt is elmondta, hogy a három igénylésükre egyetlen konkrét válasz érkezett: „Ez a Velencei Bizottság véleményezésével kapcsolatos. (…) Azt mondta, a következő napokban tájékozódni fog arról, hogy milyen tárgyalásokat folytatott az igazságügyi miniszter a Velencei Bizottsággal, és ennek fényében dönt majd” – idézte fel a beszélgetést a kormányfővel a polgári mozgalom képviselője. 
 
Hozzátette, a miniszterelnök tudtukra adta azt is, hogy a kormány nem hoz sürgősségi rendeleteket az igazságügyet érintő kérdésekben. „Ami pedig a tárcavezető menesztését illeti, válaszát negatívnak tekintjük, bár nem mondta ki egyértelműen, hogy nem” – számolt be a beszélgetésről Mihai Poliţeanu. 
 
A mozgalom képviselője szerint az egyeztetés nem járt a várt eredménnyel, ezért folytatni fogják az utcai tüntetéseket. 

Hirdetés