Puigdemont hazatérne, és semleges terepre hívja tárgyalni a spanyol kormányfőt

Mariano Rajoy viszont csak a törvényesség keretén belül működne együtt az alakuló katalán kormánnyal.
Hirdetés

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök pénteken kijelentette, hogy kész találkozni Mariano Rajoy spanyol kormányfővel

Spanyolországon kívül az Európai Unió bármelyik tagállamában

– tudósít az MTI. Közölte, egykori kormányának négy, ugyancsak Belgiumban tartózkodó tagjával együtt „akár már holnap” vissza fog térni Spanyolországba, ha megkapják a megfelelő garanciákat a helyi hatóságoktól.

Hangsúlyozta emellett, hogy az előrehozott választás lezajlott, így eljött az idő a párbeszédre, az okozott károk mérséklésére.

„Rajoy már mindent megpróbált, az erőszakot is, kivéve azt, hogy leüljön velünk tárgyalni.

Ez a recept nem működött, más megoldást kell találni” – fogalmazott.

„Erősebbek vagyunk, mint valaha. A választás, amely új korszakot nyit Katalónia számára, megerősítette a legitimitásunkat. Remélem, így (Rajoy) már kész meghallgatni minket” – tette hozzá.

Pugidemont egyúttal követelte, hogy Mariano Rajoy adjon utasítást azon spanyol rendőri egységek Katalóniából való kivonására, amelyeket a Madrid által törvénytelennek tartott függetlenségi népszavazás után vezényeltek az autonóm közösségbe.

A menesztett elnök végezetül arra kérte az Európai Bizottságot és a többi uniós intézményt, hogy

„ne csak a spanyol államot, hanem a katalán népet is hallgassák meg”.

Hozzátette, nem az álláspontja megváltoztatására kéri a bizottságot, csak arra, hogy a másik felet is hallgassák meg.
A spanyol hatóságok ugyan nemrég visszavonták a Puigdemont és társai ellen kiadott európai elfogatóparancsot, Spanyolországban azonban még őrizetbe vehetnék őket lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával.

Hirdetés

„Spanyolország kormánya együttműködését és legjobb szándékát akarja kínálni a

konstruktív, nyitott és valódi párbeszédhez a kormánynak, amely Katalóniában alakul, mindig a törvényen belül

– ezt már Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök mondta pénteki sajtótájékoztatóján Madridban.”

Véleménye szerint a választásokon egy plurális Katalónia rajzolódott ki, amelyet mindenkinek „tiszteletben tartania és óvnia kell”. A katalán társadalomban okozott törés nagyon súlyos, és időbe telik megjavítani, minden politikai szereplő számára ennek kell lennie az elsőszámú kötelezettségnek – hangsúlyozta.

A katalán választásokkal kapcsolatban negatívumként említette, hogy nem szereztek elég mandátumot a változáshoz, és felhívta a figyelmet arra, hogy a függetlenségi pártok a korábbiakhoz képest veszítettek támogatottságukból. „Kevesebbet, mint amennyit szerettünk volna” – jegyezte meg.

„Nekem azzal kell leülnöm, aki megnyerte a választásokat, és az Inés Arrimadas” – jelentette ki arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy kész-e találkozni a leváltott katalán kormányfővel Spanyolországon kívül, ahogy azt Carles Puigdemont javasolta Brüsszelben.

Hirdetés