I. Mihály király földi maradványai megérkeztek Romániába

És megkondultak az ország harangjai.
Hirdetés

A király holttestét szállító katonai repülőgép szerdán délelőtt tizenegy órakor landolt a bukaresti Otopeni repülőtéren. Pontosan ebben az órában megkondultak az ország összes (feltehetően ortodox és görög-katolikus – a szerk.) katedrálisának, kolostorának és templomának harangjai. 

A repülőgép Genfből érkezett, a koporsó mellett végig az úton katonai díszőrség állt. A repülőtéren Margit hercegnő,a királyi család tagjai, a román elnöki hivatal, a kormány, a hadsereg és az ortodox egyház képviselői várták az uralkodó földi hamvait. 

Rövid katonai ceremóniát követően a koporsót a sinaiai Peleș kastélyba szállítják (a menet a cikk megírásának pillanatában megérkezett Sinaiára – a szerk.), ahol néhány óráig látogatható lesz, de csak a meghívottak és a sajtó képviselői számára. A nagyközönség ezen a helyszínen nem tiszteleghet az uralkodó földi maradványai előtt.

Ezek után a koporsót Bukarestbe szállítják, a királyi palota tróntermébe, ahol a hivatalos és zártkörű ceremóniát követően szerda estétől péntek estéig a nagyközönség is a koporsóhoz járulhat, a megszabott órarend szerint.

I. Mihály király temetésére szombaton, december 16-án kerül sor.

Hirdetés