A tüntetők gyakorlatilag szétszedték a Győzelem téri karácsonyi vásárt

A tiltakozók győztek. A bukaresti főpolgármesteri hivatal megadta magát. Elköltöztetik a karácsonyi vásárt a Győzelem térről.
Hirdetés

Frissítés 16.30: Kevéssel három óra után egy teherautó jelent meg a Győzelem téren, munkások ugráltak le róla, felpakolták a tüntetők által szétszedett állványzatokat. Aztán a teherautó elhajtott, a tiltakozók „Győzelem!” kiáltásai közepette.

És valamivel később Gabriela Firea bukaresti főpolgármester is megnyilatkozott. Kijelentette egyrészt, hogy úgy döntött, más helyszínre költözteti a Győzelem térre tervezett karácsonyi vásárt. Másrészt súlyos minősítésekkel jellemezte a kialakult helyzetet. Idézzük Firea asszonyt: „Keserűséggel vettem tudomásul, hogy a Bukarest Főpolgármesteri Hivatala által a törvényes előírásoknak megfelelően engedélyezett rendezvény ellehetetlenült, mégpedig néhány agresszív tüntető miatt, akik illegálisan behatoltak az elkerített és a kolindafesztivál számára lefoglalt területre. Azt is tudomásul kell vennem, hogy a mai nappal olyan időszak kezdődik Romániában, amikor az ország Alkotmányát és törvényeit lábbal lehet tiporni anélkül, hogy az állam központi szervei közbelépnének. Ez az anarchia kezdete!”

Frissítés 15.15: délután két óra körül a tüntetők száma pár tucatról pár százra duzzadt. Miután összecsaptak a helyszínre vezérelt csendőrséggel, a tiltakozók nekiálltak és gyakorlatilag szétszerelték a Győzelem térre tervezett karácsonyi vásár színpadi állványzatát. Azonban rombolásról szó sem volt, az emberek szép rendben letették az állványzat darabjait egy megadott helyre. Elmondásuk szerint, helyet akartak csinálni a téren, ugyanis további tüntetők érkezése várható a szombati nap folyamán. A tüntetők között feltűntek a Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselői, illetve a volt Cioloș-kormány tagjai, mint például Dragoș Pâslaru volt munkaügyi miniszter.

Időközben megszólaltak a romániai ellenzék képviselői is. Traian Băsescu ex-elnök, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke ezt írta Facebook-oldalán Gabriela Firea bukaresti főpolgármesternek: a Győzelem téri vásár törvénytelen és aljas elhatározás, és remélem, nem az aljasság az ön főpolgármesteri mandátumának legfőbb jellemzője. Azonnal vonja vissza a törvénytelen döntést, és hagyja a polgárokat tüntetni, ha ez a szándékuk, egy olyan helyen, amely ebben az évben a békés tüntetések helyszínévé vált.

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke így nyilatkozott az ügyben: „Előrelátható volt, hogy a feszültség növekedni fog, noha felszólítottam a főpolgármestert, mondjon le az ostoba, provokatív és logikátlan tervről, hogy vásárt rendezzen a Győzelem téren. (…) A Győzelem tér az a hely, ahol a románok tiltakoznak a PSD üzelmei ellen. Mindenki úgy értelmezi, hogy Gabriela Firea Liviu Dragnea úr utasításait teljesíti. A Győzelem tér nem a Dragnea tér!”

Amint arról korábban beszámoltunk, bukaresti főpolgármesteri hivatal, Gabriela Firea főpolgármesterrel az élen afféle premier gyanánt karácsonyi vásárt szervezett, és épp a kormány épülete előtt található Győzelem (Victoriei) téren, ahol a kormányellenes tüntetések szoktak zajlani.

A tüntetések szervezői értelemszerűen felháborodtak és jelezték, mennyire gyanús ez az új helyszín, ahol még sose szerveztek ilyen jellegű vásárt, kormányellenes tüntetést viszont annál többet, ráadásul éppen most, amikor a PSD–ALDE koalíció ismét „kezelésbe” akarja venni az igazságügyi törvényt. Arról nem is beszélve hogy eleve két helyszín van már a román fővárosban, ahol karácsonyi vásárt szerveznek.

Hirdetés

A tüntetők hangot adtak tiltakozásuknak, mi több, Mihai Tudose miniszterelnök csütörtökön kijelentette: nem tartja helyénvalónak a Győzelem téri karácsonyi vásár megszervezését, ugyanis egyrészt az emberek elég nehezen jutnak el oda az adott helyszínen, másrészt ott tüntetések szoktak zajlani, és a döntés bizony félreértelmezhető. Gabriela Firea nem kommentálta a miniszterelnök kijelentését, az illetékesek a fülük botját se mozgatták, és elérkezett a szombat reggel, amikor a megbízott kivitelezők a helyszínre érkeztek, hogy beüzemeljék a vásári infrastruktúrát, amelynek tervezett hivatalos megnyitója december 5.

Igen ám, de pár tucatnyi tüntető várta őket, akik élő láncot alkottak és megpróbálták távol tartani a munkásokat a tértől. A helyszínre érkező nagy számú csendőr kerítéssel vette körül a vásár számára kijelölt teret. Ekkor történt, hogy a tüntetők megpróbálták eltávolítani a kerítést, és az akció során összecsaptak a csendőrökkel.

A csendőrök néhány tüntetőt leszereltek és erővel elvonszoltak a helyszínről. Őket valószínűleg előállítják. Időközben a felszültség egyre nő a téren, ugyanis a hatóságok egy betonmellvédet is elhelyeztek a vásártér köré. Másrészt ahogy telik az idő és nő a feszültség, egyre több tüntető érkezik a térre.

 

Hirdetés