Tudose nem érti, mi az a párhuzamos állam

Inkább ne értse, minthogy beismerje, saját kormányán kívül más is kormányozza Romániát.
Hirdetés

Mihai Tudose kormányfő bevallása szerint nem érti a párhuzamos állam fogalmát. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök úgy véli, a miniszterelnök korrekt álláspontot fogalmazott meg.

A PSD végrehajtó bizottsága múlt hét végén Herkülesfürdőn elfogadott állásfoglalásában elítélte az „illegitim és párhuzamos államot, amely megpróbálja átvenni a politikai hatalmat”. A pártkommunikáció egy olyan, láthatatlan hatalom létére utal, amely a választott testületekkel párhuzamosan, de a választópolgárok által nem ellenőrizhetően gyakorol hatalmat. A PSD szerint ez a „háttérhatalom” nyilvánul meg abban, hogy vezető politikusai sorra buknak le különböző büntetőügyekkel.

Tudose újságírói kérdésre válaszolva azt mondta csütörtökön, nem érti a párhuzamos állam fogalmát, őt a kormányzási tevékenység foglalkoztatja. Erre reagálva Dragnea kifejtette, a párt végrehajtó bizottsága által Herkulesfürdőn elfogadott állásfoglalással kapcsolatos egyeztetésen nem mindenki értett egyet a párhuzamos állam megfogalmazással. „”Az ő nézőpontjából ez egy korrekt álláspont. Voltak, akik egyetértettek ezzel a megfogalmazással, és voltak, akik nem” – mondta Dragnea. 

Azt is megkérdezték tőle az újságírók, egyetért-e Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter azon kijelentésével, miszerint „a párhuzamos és illegitim államnak” a PSD-ben is vannak beépített emberei. „Nem vagyok egy hiszékeny ember. De ha ő ezt tudja, fedje fel a kilétüket, mert ezzel mindannyiunknak segítene” – válaszolt Dragnea. 

Hirdetés